Varsågod, här får du tre recept på läckerheter till julbordet från Agneta på Länsmansgården

1410
Agneta Jonasson på Länsmansgården. Foto: Olof Wigren.
Annons

Alla har vi våra julbordsfavoriter. Men det är roligt att också testa någonting nytt som kan få smaklökarna att pulsera och gomseglet att svaja.

Kocken Agneta Jonasson på Länsmansgården i Lugnvik har tips på kulinariska läckerheter för den storhelg som väntar.

– Jag går nästan aldrig efter recept utan testar mig fram i köket, går på känsla och använder mig också av en hel del intryck som jag skaffat mig genom åren, säger Agneta och tillägger:

– Sedan tycker jag att mycket av det som blir godast är det som är enklast att göra, säger hon.

Som gravlaxsallad.

– Jag tar gravlaxsås, strimlar gravad lax, skär kokta ägg i små bitar och rör ihop det tillsammans med gröna ärtor.

En annan busenkel rätt är grönkålspaj.

– Här blandar jag grönkål, ädelost och valnötter i en äggstanning.

Annons

Sillen är en klassiker på julbordet och på Länsmansgården har tomatsillen – som Agnetas mamma alltid gjorde till sina vänner som julgåva – en given plats:

½ dl tomatpuré

½ dl olja

¼ dl vatten

½ dl socker

¼ dl ättika

En nypa krossad kryddpeppar

1 gul hackad lök

2 lagerblad

– Sedan klipper du sill och blandar i lagen. Det blir jättegott. En del är skeptiska till just tomatsill men jag brukar be dem smaka ändå och då ändrar nästan alla uppfattning, ler Agneta.