Historiska bilder från flera decennier. Miljöer, människor, hus , händelser och mycket annat.
Föreningen Lugnviksbilders permanenta fotoutställning i Slottet, ovanför sågverksområdet, är en fotoskatt i Ådalen. En imponerande samling på två våningar, kompletterad av historiska saker, möbler och idrottspriser.
Det var redan 1986 som föreningen Lugnviksbilder bildades på initiativ av numera avlidne Raoul Nord.
– Han var väldigt intresserad av bygdens historia och drev på att vi skulle starta en bildinsamling, berättar Per–Olof Sjödin.
Det här var långt innan det fanns sociala medier så att söka bilder fick ske genom att informera på möten, träffa folk och sätta upp anslag.
– Men vi fick fantastisk fin respons och det strömmade in bilder från olika håll. En del kom med lådor fulla av gamla svartvita fotografier, säger Britt–Inger Larsson.
För att få bilderna i storlek för att kunna ställa ut dem, skaffade föreningen utrustning för att kunna reproducera dem.
– Jag har stått här i hundratals timmar och fotat av bilder och vykort, framkallat negativ och gjort förstoringar.
– Det har varit fantastiskt roligt och den som lärde mig var Ellen Djupenström, säger Per–Olof Sjödin.
Med tiden hade man en diger samling bilder som kategoriserades och sattes upp på stora skärmar.
Idag är det drygt 300 stycken.
Till varje bild finns det fakta eller en kort berättelse som föreningen samlat i kataloger.
Ett gediget arbete.
– Första tiden höll vi till i en lokal inte långt härifrån som kallas Långklanten. Sedan fick vi tillgång till lokalerna här på Slottet.
– Det är SCA som äger den, förut var det Björkå AB. I det här huset bodde tidigare arbetare på sågen, säger John–Erik Berglund.
Lugnviksbilder är en ideell förening som drivs med hjälp av medlemsavgifter. Fotoutställningen är öppen varje söndag från midsommar till augusti och föreningen ger också ut tidningen Lugnwiks–Posten två gånger om året.
– En gång fick vi också testamenterat 100 000 kronor efter en kvinna som hette Britta Ulander. Det är pengar som varit oerhört viktiga för oss, säger John–Erik Berglund.
Per–Olof Sjödin menar att det vore roligt om man kunde digitalisera alla bilder i utställningen.
– Men det är framför allt en kostnadsfråga. En del bilder har vi i alla fall lagt upp på nätet.
Till utställningen finns också delar av skidåkaressets Calle Pallins prissamling, gamla möbler, en stor fana från Godtemplarlokalen i Lugnviksbacken.
I ett rum hittar man bilder på journalisten och författaren Mauritz Edström (1927–1987) och en hel del tidningsurklipp om honom.
Han var född och uppvuxen i Lugnvik och flyttade sedermera till Stockholm, men återkom ofta till sin barndoms samhälle i sina texter.
– Vi är stolta över Lugnviksbilder men önskar att vi kunde få in fler unga medlemmar och de som vill gå in i styrelsen. Medelåldern idag är ganska hög som du ser, säger Bert–Ove Larsson, ler och tittar på sina tre vänner.