Ulf Elfving är en surströmmingsambassadör som gärna bjuder på receptet till sin mammas surströmmingsgratäng

2559
Ulf Elfving Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.
Annons

Ulf Elfving är en av landets mest kända och älskade radioröster genom tiderna.

Han jobbar fortfarande som journalist och driver en matblogg på news55.se. Där har han bland annat beskrivit sin kärleksfull relation till surströmming.

Så här skrev Ulf på sin blogg för ett par år sedan:

”Vi tycker att surströmming är vansinnigt gott. Äter den med enbart lök och mandelpotatis samt tunnbröd med mycket smör och stark ost och dricker öl till, väl medvetna att vissa andra kör med egna varianter.

Vilken sort är bäst? Det är omöjligt att svara på. Jag har nog aldrig stött på ett dåligt surströmmingsmärke. Desto fler goda: klassikern Oskars från Timrå, Mannerströms romstinna honor, Borkbosuringen i numrerade burkar, Röda Ulven och inte minst den exklusiva Grand Kallax, som tillverkas av invånarna i Kallax by och bara går att få tag i där uppe.”

Hur det kommer sig att den genuine stockholmsgrabben Ulf blivit så förtjust i surströmming kan han inte riktigt förklara.

– Men jag t r o r att det kan ha att göra med att jag fick smaka på den redan som liten pojke.

Familjen Elfving bodde på Luntmakargatan i huvudstaden och var de enda som regelbundet åt surströmming.

Annons

– Alla grannar var inte så uppskattande men mamma och pappa älskade surströmming och  faktum är att jag också gillade den, redan från förstas tuggan.

– Jag kan inte ha varit mer än tio år då, säger Ulf.

Sedan dess har han njutit av surströmming regelbundet.

– Det är en högtidsstund varje gång och särskilt när det är premiär för årets surströmming. Jag vill helst ha surströmming som inte är så gammal.

Familjen Elfving har också en egen favorit: en surströmmingslåda som hans mamma skapade och som Ulf sett till att föra vidare till sina barn.

– Den är enkel att göra och vansinnigt god. Prova! Jag tror att du kommer att älska den, säger han.

Här är receptet på Ulf Elfvings surströmmingslåda:

Rensa upp överblivna surströmmingar, det räcker med några stycken.

Varva kokt kallpotatis med hackad lök och bitar av surströmmingsfiléerna.

Slå över en äggstanning, t.ex. på tre ägg och två dl gräddmjölk och strö på lite skorpmjöl.

Toppa med några klickar smör och grädda i ugnen tills äggsmeten stannat. En dryg halvtimme i 200 grader brukar vara lagom.

Lådan ska ätas med smält eller brynt smör.