Lennart Korén i Herrskog, ett par mil från Kramfors, har haft trädgårdar som yrke i hela sitt vuxna liv.
I över 50 år har Lennart Korén haft trädgårdsplanering och utemiljö som sitt arbete.
Under 25 år var han lärare i trädgårdsanläggning på Nordviks naturbruksgymnasium och sedan 15 år driver han sin egen firma Koréns Markbyggnad.
Förra året hade han sin första kurs i Studieförbundet Vuxenskolans regi för fem unga och medelålders villaägare. Alla med önskan om att skapa en vacker trädgård.
För att vara mer exakt, handlade kursen om planering, olika växtmaterial och tips på vilka växter man kan plantera i vårt klimat.
I hans trädgård – där man kan hitta tolv olika trädsorter och fler än 50 olika växter – finns det flera exempel på sådant som förut var otänkbart på våra breddgrader.
– Här, säger Lennart, har vi Katsura. Det brukar kallas för ”pepparkaksträdet” för den doft som blomman ger ifrån sig när de blommar.
– Förut ansågs det omöjligt att få det att överleva i vår zon, zon 5, men så är det inte längre.
Katsura blir maximalt cirka fem–sex meter högt och är aspliknande.
I ett hörn av en rabatt hittar vi en annan rödflikbladig fläder som också är en nykomling i zon 5. Prydnadsaplar är också alltmer populära.
– Förändringarna i klimatet kommer att påverka naturen och växtligheten ännu mer framöver, säger Lennart.
Det i sin tur gör att det finns behov av ny kunskap. Kunskap som bland annat kan förmedlas till folket via kurser och studiecirklar.
– Något av det mest intressanta just nu är rosor från de baltiska länderna. De är mycket mer härdiga än de rosor som kommer från sydligare länder och klarar av att övervintra här i Norrland.
Lennart är nyfiken på utvecklingen och alla nya upptäckter.
Han har passerat 70–årsstrecket men ritar och planerar fortfarande på uppdrag från hela landet.
– Men jag åker inte runt lika mycket som förr. Som mest hade jag över 160 hotellnätter ett år. Det är lugnare nu, ler han.