Premiäråret blev en succé. Nu laddar arrangörerna av Kramfors musikalfestival för en ny upplaga, den 18-20 oktober i år.
– Den här festivalen är den enda i sitt slag i hela Sverige, säger projektledaren Åsa Jönsson.
Musikaler och Kramfors är intimt förknippande med varandra (läs om kommunens musikalhistoria längre ned på denna sida).
Att Kramfors har en egen och unik musikalfestival är därför inget märkligt.
Däremot imponerande, med tanke på omfattningen.
Musikalfestivalen 2018 inleds torsdag den 18 oktober och avslutas lördag den 20 oktober. Det blir ett brett och spännande program med bland annat ett två dagar långt fortbildningspaket för lärare, pedagoger, barn- och ungdomsledare och kyrkomusiker samt en invigningskonsert på Kramfors Folkets Park med kramforsbekanta musikalartisterna Jakob Stadell och Hanna Hedlund.
Kramfors kulturskolas vokalensemble kommer att sjunga musikallåtar i Gallerian Christoffer under fredagseftermiddagen, musikalpubeenn Club Corner of the Sky drar in på First Hotel Kramm och hela lördagen går i de ungas tecken med gratis work shops, lunchkonsert på Bio Royal med elever från Ådalsskolans estetiska program och musikteatern ”Lill-Zlatan och morbror raring”.
Kramfors musikfestival 2018 avslutas sedan med en festkonsert med många välbekanta ansikten och röster:
- Carolina Näsman – musikalartist från Kramfors;
- Jennie Jahns – musikalartist från Marieberg, Bjärtrå;
- Per-Erik (Perra) Eriksson – musikalartist från Oviken, Östersund;
- Nathalie Edlund – musikalartist från Lockne, Herrskog och Kramfors.
– Festivalen startades för att skapa ett forum för musikalpedagoger, tillgängliggöra musikalformen för barn och unga, erbjuda högkvalitativ underhållning, stärka musikalkonsten i Sverige och Norden, synliggöra musikalgenren som verktyg för integration, sammanhållning och inkludering och inte minst upprätthålla Kramfors status som musikal-stad i norra Sverige, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
Kramfors musikalfestival är ett samarbete mellan Kramfors kommun och Hola folkhögskola, med stöd av Region Västernorrland. Ytterligare samarbetspartners är Kramfors Scenkonst och studieförbundet Sensus.
Fakta om Kramfors musikalhistoria
Kramfors kommun har, historiskt sett, länge varit känt för de många revyer, cabareter och inte minst musikalproduktioner som genomförts här, både på amatörnivå och professionellt. På 1970- och 80-talet stod Ralph Nordlander i spetsen för flertalet produktioner och så småningom togs fanan över av Hans Garneij och Hans-Olov Furberg som skrev och producerade inte mindre än tre fullskaliga, professionella musikaler (Där älv möter hav, 1999, En vacker dag, 2004 och Harry Oliver, 2011).
I samband med En vacker dag startades en musikallinje på gymnasiet i Kramfors, Ådalsskolan, som idag – 13 år efter starten, fortfarande har högt antal sökande till programmet. Dessutom startades 2008 en show-och musikallinje på Hola folkhögskola (Musikalstudion Höga Kusten) som årligen utbildar morgondagens musikalstjärnor och levererar elever till högre utbildningar inom branschen.