Surströmming och Mjälloms Tunnbröd – en god kombination

2971
Torbjörn Ullsten, vd för Mjälloms Tunnbröd. Foto: Pressbild.
Annons

Det finns inget tunnbrödsbageri med en längre och stoltare historia än Mjälloms Tunnbröd. Heller inget bröd som ”gifter sig” så bra med en norrländsk delikatess.

– För oss är hårt tunnbröd och surströmming en självklar kombinationen, säger Torbjörn Ullsten, vd för Mjälloms.

I en tid då det går tungt för flera tillverkare av hårt tunnbröd, ökar omsättningen för Mjälloms.

– Jag tror att det beror på olika faktorer. Vi har ett starkt varumärke, har haft framgång med vår produktutveckling och bytte till en ny säljorganisation för några år sedan som varit väldigt framgångsrik.

– Men det som kanske haft störst betydelse för våra framgångar är nog att vi vårdar vår historia, det genuina. Det går igen i allt vi gör. Från recepten vi använder oss av till designen på våra annonser och förpackningar.

Har man, som Mjälloms, anor så långt tillbaka i tiden som 1923 är det förstås klokt att berätta om det.

Dessutom är Mjälloms ett familjeföretag där Torbjörn är tredje generationen som driver det.

– Jag är uppväxt i det här företaget och jag och min fru Ethel är besjälade av att det ska vara starkt även i framtiden.

Annons

Efterfrågan har ökat och företaget har anställt mer personal.

– Sedan i fjol har vi haft ett rejält uppsving. Vårt tunnbrödchips har blivit en försäljningssuccé över förväntan och samtidigt ökar försäljningen av våra traditionella produkter.

Mjälloms Gammaldags Tunnbröd är en favorit hos surströmmingsälskarna.

– Det är rejält, smular inte och passar perfekt att göra en klassisk klämma på, säger Torbjörn.

Surströmming. Foto: Olof Wigren.

Kuriosa är att i samma vik, Mjällomsviken, där Mjälloms Tunnbröd startade, fanns det under många år en omfattande surströmmingsproduktion.

Vedins Salteri var ett av de salterier som levererade mängder av burkar till hela landet.

Sedermera flyttade salteriet till Häggvik och tillhörde de ledande salterierna i landet, innan verksamheten såldes.

– Jag minns Vedins surströmming mycket väl, säger Torbjörn.

– Och jag ska inte säga säkert, men jag tror att det var deras surströmming jag åt allra första gången.

Givetvis på en bit Mjälloms tunnbröd.

* * *

Mjälloms Tunnbröds historia

Rut Viberg startade Mjälloms Tunnbrödsbageri 1923.
Med nyvunnet självförtroende i samband med kvinnlig rösträtt två år tidigare tar den ensamstående Rut, 21 år, ett stort beslut. Med sparade pengar och ett lån på tusen kronor av skofabrikör Nordlanders far, tar hon det modiga beslutet att bygga en bagarstuga och starta ett tunnbrödsbageri. Mjälloms Tunnbrödsbageri hade sett dagens ljus. Brödet packas till en början i stora sockerfat och körs ut med häst och vagn ner till Klockestrand som första anhalt.

Tack vare bakkunskaper och ett entreprenörskap, som Rut själv kallade ”åstakommation”, tar tunnbrödbakandet fart. 1930 har Rut tre vedeldade ugnar som sysselsätter tiotalet flickor då tillverkningen är uppe i 400 – 500 kg tunnbröd per dag. Man har övergått från de stora sockerlådorna till mindre trälådor som spikas för hand på kvällarna. Rut gifter sig med Evert Ullsten det här året, en man hon träffat mellan brödbaken, då han var körkarl och körde ut mjöl till bageriet. Deras fokusering på försäljning, produktion och distribution möjliggör flera utbyggnader. 1941 inleddes en rikstäckande distribution av produkterna.

Andra generationen, Ivan Ullsten och hans fru Laila, tar över familjeföretaget 1974. Några år senare flyttas tunnbrödbaket från Mjällom till Ullånger.
Efter flera års kraftig expansion blir bageriet, anno 1923, i Mjällom för litet och mark saknas för att bygga ut ännu en gång. Man beslutar sig då för att bygga ett nytt modernt bageri i Ullånger, ett par mil från Mjällom. Man behåller självklart namnet Mjälloms som gjort både orten och brödet känt i hela Sverige. Vårvintern 1977 står det nya bageriet klart.

1990 tilldelades Mjälloms Tunnbröd en utmärkelse och diplom av Gastronomiska Akademin i Stockholm den 8 november för sitt tunnpaltbröd och bevarande av en viktig gastronomisk tradition.
Tredje generationen, Torbjörn Ullsten tar över driften av familjeföretaget 1992 och precis som sin farmor är han nu 21 år. Tillsammans med sin fru Ethel Ullsten driver han utvecklingen av bageriet in i en ny tid. Företagets produkter bygger på farmor Ruts recept och vi har nu 13 olika sorter.