Torsdag den 19 augusti är det årets surströmmingspremiär. En höjdpunkt för alla älskare av fermenterad strömming.
Det är också ett bra tillfälle att arrangera en provning. Att testa olika sorters surströmming. Och att få oinvigda att bli intresserade.
En som har stor vana av surströmmingsprovningar är Jon Lyster i Göteborg, som också är medlem i Surströmmingsakademien.
Här berättar han om hur han brukar gå tillväga:
”Det är alltid trevligt med en fin inbjudan till tillställningar.
Jag tycker att man kan lägga ner lite extra tid på en trevlig inbjudan där man lyfter fram lite om surströmmingens historia och att det handlar om ett genuint hantverk. De flesta blir mer intresserade och nyfikna av något lite mer genomtänkt än bara ”nu ska vi ska äta surströmming”.
Det är smart att inkludera dem som är intresserade av drycker – om sådana personer finns i sällskapet – och låter dem få i uppgift att välja passande drycker till. Det brukar oftast tas på väldigt stort allvar och skapar automatiskt ett ökat intresse från dessa personer att läsa på om surströmming. Då brukar det ofta vara de som är mest förväntansfulla på att äntligen få prova.
Där kan man även själv få en aha-upplevelse med på köpet.
Sen kan man gott avdramatisera hela grejen med öppningen av burkarna.
Låt den som k a n öppna en burk på rätt sätt göra det, så det inte sprutar och hamnar på duk eller kläder.
Lägg upp surströmmingen på fina fat och dekorera med enris, blad etc. Man äter också med ögonen. Det är på samma sätt som med en kräftskiva.
Var generös med goda tillbehör och vägled gärna den som är oinvigd i hur man kan kombinera tillbehör.
Och; det finns inga rätt eller fel.
Sen är det viktigt att inte vräka på med för mycket strömming till den som inte ätit den förut.
Låt det ta tid och börja med små bitar.
Tjata och truga inte. Det slår bara fel.
Erbjud små snittar i olika kombinationer. Det kan vara kul, även för att utmana sig själv.
Jag skulle säga att i 99,99 procent av fallen vill dem som testat för första gången vara med vid nästa skiva.
Det handlar mycket om att man gör det trevligt och speciellt för då bär man även med sig helheten som ett bra minne.”