Mora och Leksand i alla ära – men Furudal är också en hockeymetropol i Dalarna

3550
Anders ”Fjongen” Andersson (t v) och Torbjörn ”Tobbe” Hamlin. Foto: Olof Wigren.
Annons

Säg Dalarna och de flesta hockeyälskare tänker Leksand och Mora. Men i närheten av de två klassiska hockeyorterna finns Furudal.

För snart 40 år sedan startade förre förbundskaptenen Bengt ”Fisken” Ohlsson sin hockeyskola här och verksamheten drivs än idag, i annat namn men med samma engagemang. En av Europas största hockeyskolor.

På Furudals Hockeyskola, mitt i en idyll, har tiotusentals ungdomar tillbringat sommarveckor på is, utvecklats som spelare och fått minnen för livet.

Några av dem har blivit landslagsspelare och NHL–stjärnor.

Men oavsett hur långt de gått i sina karriärer, är Furudal för de flesta av dem förknippat med upplevelser som gjort djupa avtryck.

– Jag tror att vi har ett väldigt gott rykte ute i Hockeysverige, säger kanslichefen Anders ”Fjongen” Andersson.

Torbjörn ”Tobbe” Hamlin, ny rektor för Furudals Hockeyskola, nickar instämmande.

– Personligen var det mycket seriositeten och det goda renomméet som fick mig att flytta upp hit från Mälardalen.

Annons

– Jag var här med lag och jag har varit instruktör och den känsla som den här orten och hockeyverksamheten gav mig, skapade en drivkraft att vara med och utveckla den.

Han kommer från Huddinge och är fostrad i Huddinge Hockey men har framför allt en gedigen tränarbakgrund. ”Tobbe” har, innan han kom till IFK Ore och Furudal, jobbat med ungdomslag i Djurgården, där han bland annat blev svensk mästare med deras 96:or och Huddinge och varit assisterande coach för Stockholm Syd i TV–pucken. I år hade han samma roll i Dalarna.

Hockeyborg ligger naturskönt vid Oresjön (bilden). Foto: Olof Wigren.

Furudal blev en hockeyort på den nationella kartan 1980.

Då skulle Tre Kronor ha ett läger i Davos, Schweiz, men problem med isen där gjorde att man sökte reservort.

Lasse Hedlund, ordförande i IFK Ore, kontaktade Svenska Ishockeyförbundet och erbjöd landslaget att komma till Furudal och den då helt nya ishallen.

Så blev det.

Och lägret blev en succé.

Förbundskapten Bengt ”Fisken” Ohlsson, som först varit minst sagt tveksam till Furudal, blev förtjust.

När han startade hockeyskolan i Furudal året därpå, 1981, fick han 14 anmälningar från ungdomar utanför den egna kommunen.

För att få till ett fungerande upplägg fyllde han ut med grabbar från orten.

Totalt deltog 53 elever.

Mycket har hänt sedan dess.

Redan 1982 lockade skolan 340 elever.

Numera pågår Furudals Hockeyskola under åtta veckor. Med 36 elever och fyra instruktörer i varje grupp. Antalet grupper är fyra per vecka. Det gör över 1 150 aktiva under hela perioden.

– Totalt har närmare 40 000 killar och tjejer varit med på hockeyskolan under de 39 år som den bedrivits, säger ”Tobbe” Hamlin.

I ett speciellt rum på ishallen hänger bilder och deltagarlistor från alla år som gått.

Här vimlar det av kända namn. Bland andra Tommy Söderström, Mats Sundin, Mikael Renberg, Tomas Holmström, Jonas Höglund, Andreas Johansson och så vidare, och så vidare.

– Jag, som varit med i verksamheten länge, har sett många talanger passera revy. Gemensamt för de flesta är att de varit härliga ungdomar, säger ”Fjongen” Andersson.

Historierummet på Furudals ishall. Foto: Olof Wigren.

Det småskaliga har ersatts av storskalighet, men utan att göra avkall på det personliga och intima.

– Vi har en professionell inställning i allt vi gör och vi prioriterar duktiga ledare – några av dem med SHL–meriter – och att alla elever ska få mycket istid.

Det blir garanterat 700 minuters istid under sju dagar. Mer ändå för målvakterna.

– Men vi vill behålla den familjära känslan, att ha bra omkringaktiviteter och att servera bra och mycket mat, säger ”Tobbe” Hamlin.

Det finns en tydlig värdegrund för hockeyskolan och regler för hur eleverna förväntas uppträda.

– Vi anser att det är väldigt viktigt med ett gott uppförande och god kamratanda, därför kräver vi ordning och reda under våra sommarveckor. Det ska vara glädjefyllt och lärorikt och naturligtvis schysst, säger både ”Tobbe” och ”Fjongen”.

Hockeyborg. IFK Ores eget sport– och lägerhotell. Foto: Olof Wigren.

1993, 13 år efter det att ishallen invigts, hade omklädningsrum och andra lokaler både slitits ganska rejält och blivit för små.

Planer fanns ursprungligen på en utbyggnad och ett äventyrsbad, men politikerna i Rättviks kommun ansåg att det skulle bli alldeles för dyrt.

Det gjordes omtag och ur detta blev det den till– och ombyggnad som är det hockeycenter som idag finns i och kring ishallen.

Inkvarteringen för alla elever i hockeyskolan skedde de första 22 åren i Furudals skola. Klassiskt upplägg, med sovsäckar och tältsängar i salar.

Sommaren 2003 flyttade man in i det som då hette Hotell Oreborg men som nu heter Hockeyborg. En anläggning alldeles intill Oresjön med restaurang, samlings– och konferensrum och boende i fyra– och sexbäddsrum.

Det var Hedlunds Timber på orten som ägde fastigheten.

– Första året fick vi disponera det fritt och 2004 överläts den helt och håller på IFK Ore. Vi använder den både till hockeyskolan och för våra många träningsläger och cuper under övriga tider på året.

– Att ha Hockeyborg är en fantastisk tillgång för oss och för hockeyskolan är det oslagbart att kunna ha boende och mat under samma tak, på promenadavstånd från ishallen och de andra anläggningarna, säger ”´Fjongen” Andersson.

”Tobbe” flikar in att det här är en helt unik miljö som inte finns att jämföras med på något annat ställe.

Inför nästan varje sommar sker underhållsarbeten. En hel del hjälp får IFK Ore från pensionärer på orten, till exempel med att måla och byta armaturer.

Ann–Sofie Lindqvist är kock på Hockeyborg och säger att hon och de andra i personalen brukar få mycket beröm för maten.

– Det gäller att servera mat som ungdomarna gillar och som de kan få mycket energi av, för att orka med all träning, teori och även att umgås med kompisarna.

Borden i Hockeyborg är designade som en hockeyrink. Foto: Olof Wigren.

2020 40–årsjubilerar Furudals Hockeyskola.

Nu som en av de äldsta och största i Europa.

– Vi försöker hela tiden förbättra oss och spetsa det som kan spetsas, men våra kärnvärden och atmosfären är i stort sett desamma som då allting startade en gång, säger Anders ”Fjongen” Andersson.

– Och det är vi stolta över, fyller rektor ”Tobbe” Hamlin i. Furudal klingar hockey och det är tack vare vår fantastiska hockeyskola.

Dalarnas hockeymetropoler är alltså tre, inte bara två.

Leksand, Mora – och Furudal.

 

Kuriosa om Furudal och Hockeyskolan

* Furudal ligger i Rättviks kommun. Tätorten har strax under 400 invånare och namnet har den fått eftersom det här finns gott om tallskog (tall = fur).

Målställningarna för skottrampen. Foto: Olof Wigren.

* Sveriges första skottramp lanserades i Furudal. Den fick sitt namn efter NHL–legenden Nicklas Lidström som också sköt det första skottet på rampen.

* En annan NHL–profil som har sitt namn förevigat i Furudal är Henrik ”Zäta” Zetterberg, vars atletbana togs i bruk sommaren 2003.

* IFK Ore har denna säsong ett A–lag i Hockeytrean, ett U16–, U13–, U11 och U10–lag samt Tre Kronors Ishockeyskola.

* Högstadiet i Furudal erbjuder en lokal hockeyprofil och detsamma gör Rättviks gymnasium.

* När Furudals ishall invigdes den 3 januari 1980 skedde det med en match mellan IFK Ore och Kinas landslag som slutade 4-4.

* ”Hockeybullen”, en semmelliknande bulle med fyllning av både grädde och vaniljkräm, är en klassiker i Furudal. Den skapades av byns bagare Gerald Sippus och blev omgående en storsäljare. Den görs och säljs i stora volymer än idag av Snitths Hantverksbageri.

* Största arbetsgivare i Furudal är sågverket Hedlunds Timber och Bra Hus från Hedlunds.

* En raritet i Hockeyborg är den stora legostatyn av Mats Sundin som byggdes under hans tid i Toronto Maple Leafs och skänktes till Mats. Han har i sin tur donerat den till Furudals Hockeyskola.

Mats Sundin i lego. Foto: Olof Wigren.