Metsä Board i Husum – en 100–åring som är betydelsefull för orten

2680
Metsä Board i Husum. Foto: Olof Wigren.
Annons

Den 24 januari 1919 är ett historiskt viktigt datum i Husum.

Då startade driften av sulfatfabriken på Rågön.

100 år senare är fabriken, som sysselsätter cirka 700 medarbetare och ha finska ägare sedan år 2000, kraftfullare än någonsin och nästintill ovärderlig för orten.

2 000 ton pappersmassa. Så mycket produceras på fabriken varje dygn, året om.

För att göra det krävs 3,1 miljoner kubikmeter virke om året.

– Det är enorma volymer vi pratar om och vi är även ur andra aspekter imponerande, säger vd:n Olov Winblad von Walter.

Numera är det inte papper som skickas från Husum och ut i världen, utan kartonger för olika typer av förpackningar. Bland annat pizza, parfym och hamburgare.

– Vi gjorde den omställningen för några år sedan för att möta omvärldens förändrade behov. Det var tufft men vi klarade den bra och ur alla miljöaspekter var det dessutom bara positivt, säger Olov.

Annons
Vd:n Olov Winblad von Walter. Foto: Olof Wigren.

Han tillträdde som vd i höstas men har jobbat här under två sejourer tidigare.

Först 1989–1996 då han och hustrun Anna flyttade till Örnsköldsvik efter slutförda studier på Luleå Tekniska Universitet och en jorden–runt–resa.

– Mitt första jobb på fabriken var som driftingenjör på pappersmaskinen PM7, berättar han.

1996 flyttade han till Sumatra men återvände till Husum år 2000, då magasinspapperstillverkning skulle starta.

2013 blev han så platschef på Iggesunds bruk i Hälsingland men kom tillbaka till Husum för att bli vd i fjol, och då med nyttiga erfarenheter av kartongtillverkning med sig.

– Husum har fantastiska människor och en anda som innebär att alla ställer upp för att allting ska fungera bra.

De finska ägarna av fabriken har genom åren investerat stort i enheten i Husum, som är den största i Europa inom sitt segment.

– Vi exporterar det mesta som produceras till olika världsdelar och har allt större fokus på marknaden i USA som har potential att bli ännu viktigare för oss.

Det mesta skeppas med båt. Hamnen vid fabriksområdet i Husum är sällan tom. Hit ankommer cirka 500 fraktfartyg om året.

Metsä Board har tagit tillvara historien på ett bra sätt, genom en utställning vid entrén till kontoret, där man kan se och ta del av många föremål, bilder och texter.

– Den här verksamheten har engagerat och engagerar alltjämt många människor som, liksom vi som leder den, är stolta över historien och det som sker på fabriksområdet idag, säger Olov Winblad von Walter.

Några av de förpackningar som produceras på Husumfabriken. Foto: Olof Wigren.

Långt innan pappersbruket togs i bruk, var det sågverk som bidrog starkt till Husums utveckling.

Först den vattensåg som togs i bruk redan på 1700–talet och med tiden kom att bli en av Sveriges största, därefter en ångsåg. Den sistnämnda brann ned i början av 1900–talet och 200 personer blev arbetslösa. Det var då som planerna på en sulfatfabrik inleddes och resten är, som man brukar säga, historia.

Som mest har 1 900 personer jobbat på fabriken men automatisering och rationalisering har gjort att personalstyrkan nu ligger på 700 personer.

– Vi har stora pensionsavgångar framför oss och massor av viktig kompetens att ersätta inom de kommande åren, vilket både är en stor utmaning men också innebär stora möjligheter att få jobb på fabriken.

– Vi kommer att fortsätta att vara en spännande arbetsgivare i en intressant bransch och betyda mycket för den här bygden, säger Olov Winblad von Walter.