Visste du att det inte bara är lag som Skellefteå, Brynäs och Växjö som blivit svenska mästare i hockey sedan millennieskiftet?
Utan att Brandsta City Knäckers faktiskt också kan alla sig mästare och vunnit de två senaste säsongerna.
Men i LiveHockey, inte i SHL.
LiveHockey är hockey på nätet.
Ett spel, en liga, som startade 2003 och avgörs bortom de stora rubrikerna.
Det är precis som i SHL. Du köper och säljer spelare, sätter ihop lag, tränar spelarna, coachar laget, scoutar spelare, bygger arenor, flyttas upp, kvalar, flyttas ned, vinner titlar och så vidare.
Men allt sker på nätet.
Och det är seriematcher exakt som förr i tiden: på torsdagar och söndagar.
LiveHockey är en egen hockeyvärld och Lasse Beckman var med redan från starten.
– Jag är utbildad kock från gymnasiet och jobbade några år i kök. Jag hade tidigt intresse för datorer och gick en programmeringskurs. Jag byggde då korplagets (fotboll) webbplats för att det var kul och för att lära mig. Lade upp statistik och tabeller med mera. Det var nog starten på min utvecklarkarriär, säger han.
Hur föddes idén om LiveHockey och hur förverkligades den?
– Jag började jobba med databaser kopplat till webbplatser. Jag har alltid gillat managerspel och spelade Championship Manager på min PC tidigt. Jag lekte mest runt och började skapa ett lag i en databas och kopplade sedan till spelare. Sen måste ett lag ha en arena och så vidare.
Varför ett spel om hockey och inte om t ex fotboll?
– Jag kom väldigt långt med utvecklingen av spelet innan jag bestämde mig för hockey istället för fotboll. Det jag tror var avgörande är att det i hockey finns så mycket mer statistik än vad det gör i fotboll. Och vem gillar inte statistik? (skratt).
Hur marknadsför ni er?
– Vi marknadsför oss egentligen inte alls idag. Vi har kört Google-annonser tidigare och ibland slänger vi ut något på Facebook. Men vi har tyvärr ingen strategi inom detta område. Det är för att vi inte har kapitalet att satsa på någon större marknadsföring utan att riskera att kontot gapar tomt.
Hur många är och har varit involverade i spelet?
– Genom åren har vi varit fem olika delägare. Det är bara jag som har varit med på hela resan. Men sedan har det varit många frivilliga eldsjälar som hjälpt till under åren vilket har varit ovärderligt. Utan dem hade inte spelet klarat sig.
Ni tänkte lägga av för några år sedan, men ändrade er. Varför? Och hur är läget nu?
– Jag har haft LiveHockey som hobby sedan 2003. Men spelet hade växt och blivit så pass stort att det krävdes väldigt många timmar bara för att hålla spelet igång. Det är rätt komplext och många sidor att förvalta. Utgifterna var högre än inkomsterna och den lilla buffert som vi byggt upp åts upp bit för bit. Det kändes inte rätt att användarna betalar pengar för en tjänst som vi inte kunde ta hand om. Då tänkte vi att vi lägger ner spelet.
– Vi pratade sedan om vilka olika möjligheter vi hade efter att många hörde av sig till oss och ville ha spelet kvar. Det slutade med att vi gick från tre delägare ner till två. Vi bestämde oss för att säkra upp driften genom att satsa kraft och energi att flytta LiveHockey till molnbaserade tjänster. Vi bestämde också att spelet skulle nollställas.
– Omstarten gick bra. Samma förutsättningar för alla. Vi har flyttat LiveHockey till molnbaserade tjänster vilket känns väldigt bra, men vi är fortfarande beroende av att bibehålla våra användare som betalar för att kunna nyttja alla funktioner i spelet – LH Pro – för att upprätthålla ekonomin.
Hur ser framtidsvisionerna ut?
– Jag skulle gärna se att LiveHockey blev en app eller att vi skapar en responsiv webb som anpassar sig efter användarens enhet, som till exempel en surfplatta eller mobil. Vi är dock inga apputvecklare tyvärr, så en sådan förflyttning kräver pengar för att köpa den utvecklingen.
– Vi har som sagt flyttat LiveHockey till molnet och det var det stora arbetet som tog merparten av 2018 efter omstarten. Nu jobbar vi med att ta fram en ny plan och även en plan längre fram. Den andra delägaren blev pappa för tredje gången rätt nyligen så arbetet med planen upptar vi snart igen. Det finns mycket vi vill och kan göra. Tyvärr, har dygnet bara 24 timmar. Men vi ser gärna att spelet växer med ett par tusen användare.
– Fick man önska sig något så skulle en finansiär sitta fint. En som vill satsa en större summa pengar på att utveckla spelet, marknadsföra spelet och att LiveHockey skulle gå från hobby till sitt dagliga arbete. Då skulle LiveHockey utvecklas på riktigt! Drömmar av guld… säger Lasse Beckman.