Landsbygdskämpen Therese jobbar för framtidstro i Gideälvdal

1781
Therese Edin. Foto: Olof Wigren.
Annons

Vännäs är inte stort. Men i förhållande till Lemesjö, en mil från Trehörningsjö, är det viss skillnad.

Therese Edin valde att flytta från inlandsorten i Västerbotten till landsbygden i Ångermanland. Nu jobbar hon på heltid med utvecklingsfrågor och för att rädda service kvar i Gideälvdal. Och: är en inspirationskälla för unga människor som vill lämna stan för livskvalitet på landet.

Det var en danskväll som indirekt låg bakom beslutet att bosätta sig i Lemesjö.

– Jag mötte min sambo på dansgolvet och det är i hans barndomshus vi bor i nu, säger Therese.

Till en början pendlade de till varandra men när jobbet som verksamhetsledare för Bygdsam Gideälvdal blev ledigt, sökte Therese det och fick det.

– Jag har tio års erfarenhet av hotell– och restaurangbranschen från olika platser – bland annat Umeå och Kiruna – och jag har även varit reseledare i utlandet och  destinationsutvecklare under en period.

– I Bygdsam har jag nytta av all jag gjort tidigare och får dessutom träffa och hjälpa engagerade människor och föreningar att göra skillnad. Det är väldigt stimulerande.

Det är inte antalet personer i en bygd som är avgörande – utan vad personerna kan åstadkomma tillsammans.

Annons

Ta bara det här med vård– och omsorgsboendet Björnaborg som hotas av nedläggning, vilket skulle innebära att äldre invånare skulle få tillbringa sin sista tid i livet på annan plats än i sin hembygd. Och, som även skulle betyda uppsägningar.

– Vi har nu med gemensamma krafter lyckats få kommunen att pausa ärendet. Nu ska vi tillsammans med en privat entreprenör ta fram ett alternativ till det lagda förslaget, som kan rädda boendet kvar i nya lokaler.

– Den här frågan berör många människor och befolkningen i hela området är beredda att kämpa mot avveckling. Om vi skulle lyckas, vilket jag både hoppas och tror att vi gör, vore det en stor seger för alla som bor här och ett bevis för att det finns mycket kraft och initiativrikedom i Gideälvdal, säger Therese.

Alla som läser landsbygdstidningen Magasin Gideälvdal – som ges ut med sex nummer om året – kan med all önskvärd tydlighet se hur det sjuder aktiviteter och föreningsliv i Trehörningsjö, Långviksmon, Björna och Gideå med omgivande småbyar. Och att unga familjer slår sig ned här.

– I och kring Lemesjö finns det sju, åtta unga par som kanske får barn inom några år. Det ger framtidstro. Vi har goda vänner som bott i Stockholm och som flyttat till ett hus inte långt ifrån vår. Vi är bland annat med i samma kör och säger ofta till varandra hur underbart det är med en lugn och fridfull omgivning i stället för buller och stress.

– Visst, det kan bli en hel del mil i bil om man bor där vi bor. Men som våra vänner säger, att åka den vackra vägen till Örnsköldsvik en timmes enkel resa ­– sex mil – är betydligt mer rogivande än att sitta i bilköer lika lång tid på en motorväg i storstan.

Men att behålla servicen är förstås viktigt. Att skolan med förskoleklass upp till årskurs tre i Trehörningsjö blir kvar till exempel. Den som nu hotas av nedläggning.

– Min känsla är att Gideälvdal kommer att hitta vägar framåt och ett av målen för Bygdsam är att framöver lägga mer kraft på att bidra till projekt som kan generera fler arbetstillfällen inom besöksnäringen.

– Vår del av Höga Kusten har stor potential att bli ännu attraktivare för besökare och det skulle kunna ge stora möjligheter även till ökad inflyttning, säger Therese Edin.

Foto: Olof Wigren.

Landsbygdskämpen Therese Edin

Ålder: 34 år.

Bor: Lemesjö.

Familj: Sambon Niklas.

Yrke: Verksamhetsledare för Bygdsam Gideälvdal.

Motto: ”Jag ångrar hellre något jag gjort än inte gjort.”