I fjol blev Österforse Årets By i Sollefteå kommun. Beviset för det – en symbolisk check på 30 000 kronor från Lokal Utveckling Sollefteå – hänger på en vägg i Båthuset vid Faxälvens strand.
– Det här stället betyder mycket för hela orten, säger föreningsmänniskan och eldsjälen Karin Lidén.
En gång i tiden var Forsse Bruk en stor arbetsplats och runt det pulserade det av liv. Men det är snart 120 år sedan bruket lades ned.
Forsse gård med som mest 29 hästar och 127 nötkreatur är också historia.
Liksom Graninges – sedermera E.on – kontor på orten. Det lades ned 2006.
Idag är det framför allt golfbanan för Sollefteå/Långsele golfklubb som de flesta förknippar med Österforse.
– Men här finns så mycket mer än den och det mesta är det föreningar som ligger bakom, säger Karin Liden.
Till exempel Forsse Night Trail Run, ett trail som är drygt en mil långt och går över den gamla avrättningsplatsen – i mörker – den 12 november. Och skidspår i olika längder varav de flesta med el–ljus.
Hembygdsföreningen, byalaget och idrottsföreningen drar det mesta. Byalaget, startat 1997, är en sektion i Österforse IF.
– Vi hyr ut lokaler till förskolan uppe vid idrottsplanen, håller fotbollsplanen i fint skick – trots att det var många år sedan A–laget spelade sin sista match – och så har vi ju Båthuset som är stolthet för oss.
Det gamla båthuset hade en rik historia men förföll och i mitten av 90–talet bedömdes det vara en riskfaktor, eftersom barn och ungdomar ofta höll till i den risiga byggnaden. Den revs på hösten 1997 och två år senare var det nya Båthuset uppbyggt och invigt.
– Vi i byalaget förvaltar det men det ägs av ett bolag, Uniper, som E.on äger. Det är massor av aktiviteter här under året, berättar Karin.
Bröllop, dop, firmafester, födelsedagsfester, byafester och annat gör att det här är en populär och viktig mötesplats för invånarna i Österforse.
Båthuset ligger bara en liten bit ifrån Kullaborg, som i gamla tider var en välkänd festplats i västra Ångermanland.
Gamla affischer från stora evenemang på Kullaborg talar om folkfester och besök av några av dåtidens mest populära artister. Bland andra dragspelskungarna Andrew Walter och Kalle Grönstedt.
– Till nästa sommar ska vi försöka få till riktiga toaletter. Byns hantverkare och företagare kommer att hjälpa oss med det. Att bara ha utedass är begränsande, säger Karin Lidén som är född och uppvuxen i Österforse.
– Mina barnbarn är sjätte generationen som bor på gården på Gruvberget där jag växte upp.
Karins farmor, Elna Lidén, skrev boken Forsse bruk genom tiderna, vars berättelse sträcker sig fram till slutet av 60–talet.
– Jag är så stolt över att farmor gjorde denna bok som bidragit till att bevara historien om hela bygden. Nu har jag bestämt mig för att försöka skriva en bok om Österforse, som tar vid där farmor slutade sin bok och som ska handla om utvecklingen fram till våra dagar.
Märk väl, utvecklingen. Karin Lidén, som under många år var kostchef på Kramfors kommun, använder ordet utveckling och inte avveckling. Trots att många verksamheten försvunnit, företag lagts ned och invånarantalet minskat för varje årtionde.
– Allt förändras, överallt, men det finns alltid ljuspunkter och en styrka hos de människor och föreningar som jobbar för en bygd. Som här i Österforse. Vi har mycket att vara glada och stolta över och det här är ett bra ställe för människor att bo på och för barn att växa upp på.
– Det finns många barnfamiljer här bland de 250 hushållen och de är samhällets framtid. Historien bär vi med oss, framtiden kan vi påverka så gott det går, säger Karin.
Själv är hon en som en besjälad av att göra det.
I både ord och handling.
– När jag kom tillbaka till Österforse 1983, efter några år i Stockholm, sög idrottsföreningen in mig. Sedan gick jag med byalaget och nu som pensionär har jag ännu mer tid att jobba för Österforse.
– Att hålla den här byn vid liv är en hjärtefråga för mig, säger Karin Lidén.
FOTNOT: Det här reportaget har även varit publicerat i tidningen Nordsverige.
Fakta om landsbygdskämpen Karin Lidén
Ålder: 66 år.
Bor: i gamla mejeriet på Forrse Bruk i Österforse.
Familj: Tre barn, sex barnbarn och en katt.
Yrke: Pensionär och föreningstokig.
Motto: ”Det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse.”