Han är bara 34 år – ingen ålder för en artist – men sedan länge en av de mesta etablerade sångarna och musikerna i Ådalen och Höga Kusten.
Klas Norberg är dessutom enastående mångsidig. Visa, operett, rock, pop – du kan sätta honom i de flesta musikaliska sammanhang. Han fixar det.
Och just mångsidigheten, den ständiga variationen på uppdragen och projekten, utgör en stor del av drivkraften.
Hans första musikaliska minne var Hönan Agda.
– Eller den odödliga hästen. I varje fall framförd av pappa. Return to sender med Elvis Presley kommer jag också ihåg från någon reklam på en VHS–film i min barndom, innan Vi på Saltkråkan, skrattar han.
Att det blev musik och sång var rätt givet.
– Jag har hållit på med en massa musik hela tiden och då har allt till sist fallit sig naturligt.
Bredden i hans artisteri avspeglar sig i hans stora inspirationskällor.
– Det är egentligen en väldans massa olika personer. Och långt ifrån bara musiker. Men om jag avgränsar mig till just sångare är det Elvis Presley och Jussi Björling. Fast den som fick mig att vilja spela i band var Per Gessle.
Klas växte upp i Norabygden och hade turen att ha kompisar som också spelade musik.
– Vi bildade vårt första band på låg– och mellanstadiet och det kom senare att bli The Scramblers. Jag tror det var det absolut viktigaste, att hitta några att spela med.
Han har även engagerat sig i asylsökande, bland annat som körledare.
– Jag fick jag kontakt med Barbro Lundquist. En eldsjäl i Kramfors musikliv som hade en massa projekt som jag blev involverad i. Visfesten, orkesterprojekt, jubileumskonserter bland annat. Detta var också ett sådant projekt som hon drev. Svenska visor och svensk musik för att nysvenskar skulle lära sig svenska.
Klas kombinerar sina uppdrag som sångare med att vara lärare på Kramfors kulturskola på deltid.
– Det passar mig perfekt. Jag skulle vilja påstå att jag har rätt bra koll på det jag undervisar i men jag är onekligen mer praktiker är teoretiker, ler han.
Eftersom hans fru Sanna också är musiker, blir det mycket musik alla dygnets timmar. Ibland framträder de tillsammans.
– Men just nu är vi mycket och håller på i huset i Nora. Och i det projektet är jag så lyckligt lottad att min käre far är gammal snickare.
Klas följer samhällsutvecklingen noga och är trött på nedskärningar och att det ska sparas, framför allt på landsbygden.
– Sedan jag började lågstadiet har det sagts att man behöver spara i skolan. Sverige är ett av världens rikaste länder så det måste vara något som inte riktigt stämmer…
Men han har inget att klaga på när det gäller sin uppväxt.
– Nej, jag måste säga att jag haft en väldigt bra uppväxt och det är onekligen en tillgång.
Alla mil han tillbringar i bilen, till och från jobbet som lärare eller olika spelningar, ägnar han åt att i första hand lära sig nya låtar.
– Jag lyssnar på dem om och om igen till dess att jag kan dem. Har jag lärt mig det jag behöver lyssnar jag på någon podd eller ljudbok.
Vad ser du framför dig om du tänker i banorna av dig själv om fem eller tio år?
– Jag håller på med ett stort musikprojekt som jag tror kommer bli väldigt bra, men det går lååångsamt. Sen trivs jag väldigt bra med hur jag har det. Just nu är det mycket tankar på huset i Nora som vi har köpt. Det ska bli riktigt roligt att få det klart och flytta dit till våren.
FAKTA OM KLAS NORBERG
Ålder: 34 år.
Familj: Fru Sanna och tre barn.
Bor: I Härnösand fram till i vår då vi flyttar till Norabygden.
Gillar mest: Underhålla och sjunga.
Det gör mig ledsen: Ledsen = handlingsförlamning läste jag någonstans. Det är bättre att bli arg för då blir man handlingskraftig. Ja, i så fall blir jag arg på att landsbygdsbor ska betala mer skatt än folk i rika kommuner men samtidigt ha tillgång till mindre service.
Äter helst: Stekt strömming eller blodbröd och fläsk.
Dricker helst: Vatten och kaffe.
Läser helst: Olof Högbergs Den stora vreden håller jag högt. Har läst Pelle Molins Ådalens poesi också. Jag är ett stort fan av Oscar Wilde, nordisk mytologi, biografier och klassiker.
Tittar helst på: Axess, Vetenskapens värld och Bonde söker fru….
Lyssnar helst på: Musik och poddar (gärna om historia eller rymdforskning).
FOTNOT: Detta reportage har även publicerats i tidningen Nordsverige.