Goda trädgårdsråd för plantering och skötsel – och en fin gräsmatta

868
En fjäril på en Kransveronika. Foto: Birgitta Groth.
Annons

I ett tidigare reportage presenterade jag Birgitta Groth i Luleå som driver företaget Blad i norr, med inriktning på trädgårdsdesign.

Då delade hon även med sig av goda råd om planering.

Nu berättar Birgitta om plantering och skötsel.

Vilken slags jord har du i trädgården? Frågan är viktig.

– Olika jordtyper ställer olika krav på vad du kan plantera och hur du ska göra det. Så en jordanalys är A och O om du inte redan har allting klart för dig, säger Birgitta.

Lerjord ställer större krav på planteringen för att inte vatten ska bli stående i gropen och dränka plantan.

Plantera gärna allt upphöjt så solen värmer upp jorden snabbare på våren.

Om du ska plantera ett träd eller en buske så gräv en bredare men grundare grop och plantera plantan minst 10 cm högre än omgivande mark. Det ska bli en liten kulle. Gör sedan en jordvall runt om, cirka 1 m i diameter till ett träd, så det går att vattna ordentligt utan att vattnet rinner iväg.

Annons

– På hösten andra året efter planteringen kan du ta bort jordvallen.

Första året ska busken eller trädet ha mycket vatten men andra året räcker det i regel med att stödvattna när det är torrt.

I sandjord är det andra förutsättningar som gäller.

– Sandjord torkar upp snabbt och näringen rinner rakt igenom den om man inte vidtar åtgärder när man planterar, säger Birgitta.

En sådan åtgärd är att lägga markduk i botten på gropen men inte upp efter kanterna och gärna även den bortgrävda gräsmattan upp och ned. Ovanpå detta lägger man en bra jord att plantera i. Allt detta gör man för att inte sanden ska ”äta upp” jorden så snabbt.

– Sedan ska du tillföra kompostmaterial och gödsel varje år.

Konsten är också att välja växter efter sin jordmån.

I dag går det att hitta växter som tål torka eller fukt när man letar på datorn.

Men; man måste också veta om den klarar förutsättningarna på platsen och det är inte alltid lätt.

Man måste veta om det är mycket sol och torrt eller sandigt men tillgång på vatten osv.

– Lerjorden är ofta mer näringsrik och håller fukten bra så där är det lättare att hitta växter som trivs. Om det blåser mycket får man också ta hänsyn till det, säger Birgitta.

Prata gärna med någon som är kunnig när det gäller detta.

Under våren och försommaren långt upp i norr kan snösmältningen på tomten ha kommit olika långt, vilket påverkar hur du ska vattna dina planteringar.

– En del av tomten kan hinna bli snustorr innan snön har försvunnit på skuggigare delar. Det innebär t ex att du kanske måste vattna en blombänk som ligger i solen innan den skuggiga delen torkat.

Foto: Fotoakuten.

Gräsmattan är ett kapitel för sig.

– Jag rekommenderar en gödsling av gräsmattan vid vårstädningen och sedan gärna en gång till under sommaren. När du klipper gräsmattan, klipp inte för kort, säger Birgitta och fortsätter:

– Gräsets näring sitter i grässtråna och att klippa kort gör att gräset får för lite näring. Klipper man kort så gräsets botten syns så är det också lättare för ogräset att rota sig.

Birgitta har en gräsklippare med fem olika nivåer på klipphöjden.

– Jag har den alltid på treans nivå. Då är gräsmattan alltid grön och fräsch.

Många kämpar med att få bort mossa i gräsmattan. Inte Birgitta.

– Marken mår inte dåligt av lite mossa och den är skön att gå på. Mossan finns där det är skuggigt och där trivs inte gräsmattan så mossan konkurrerar ut gräsmattan. Helt naturligt.

Om man absolut inte vill ha mossa så kan man välja, grus, stenläggning, marktäckare eller buskar som tål skugga. Eller kanske passa på att bygga något där.

Hösten är bästa tiden att beskära träd och buskar här uppe i norr.

– Vi här uppe har ju har ingen vårvinter som söderut. JAS-perioden (juli-augusti-september) passar bra att beskära men jag undviker att beskära i juli då allt kommer igång senare på sommaren hos oss.

Senare, när det lite svalare men också skönt att vara ute kan man passa på att titta på alla buskar och träd. Är något dött, skadat eller växer det helt enkelt åt fel håll.

Syrenen kan beskäras när den blommat på sommaren, men för dom flesta andra träd och buskar är det JAS-perioden som gäller.

– I september är det också perfekt att plantera alla vårlökar som saknas i trädgården. Köp dom så fort dom kommer in i affären så är dom fräscha, säger Birgitta Groth.

FOTNOT: Detta reportage har även publicerats i Länsbladet Norrbotten.