Lördagen den 8 juli 1905.
Ett historiskt datum på Ulvön.
Då invigdes nämligen Ulfö Badhotell.
Chefen var häradsskrifvaren H. Nordenberg och fröken Eufrosyne Hörnfeldt drev värdshus med rätt att vid måltider servera spisande gäster både vin och maltdrycker.
De flesta gästerna var fint folk från stan. Ulvöborna själva sågs sällan i lokalerna.
Författaren och journalisten Ludvig ”Lubbe” Nordström skrev en artikel i tidningen Västernorrlands Allehanda om hotellet och Ulvön, som han kallade en ångermanländsk hafskurort, just efter öppningen.
Han beskrev hotellet så här:
”Uppfördt i villastil, rödstruket står det vid stranden, fonderadt af skog med vid utsikt öfver hafvet samt in mot fastlandet. Den som står på balkongen ser fiskeläget (störst i Norrland) med alla bodar och bitar, lotsbärget, sundet, fastlandsbärgen, skären och hafvets stora sal.
De som redan besökt hotellet ha alla prisat denna utsikt. Men äfven ha de prisat hotellet, dess glada och ljusa gästrum (5 till antalet), dess goda bord och den trefnad, man lyckats förläna det hela. Ty det hvilar ett gemyt öfver huset på udden, och man skall ej undgå att finna sig väl till mods, när man kommer från stadens alltför civiliseradt obehagliga gator ut till denna röda idyll vid ett pärlblått haf.”
I en annan artikel, innan hotellet stod färdigt, skriver ”Lubbe” om att stilen på badhotellet ska vara gammaldags allmoge, gunås, med norska drakhufvun på takröstena, skinande rödt med hvita knutar och att allt gör sig väl mot klipporna, skogen och vattnet.
Från 1905 fram till nu har hotellet haft många olika ägare.
Idag drivs hotellet av Högland Invest och har rustats upp och byggts ut för åtskilliga miljoner kronor de senaste åren.
Restaurangen är en av länets högst rankade och Ulvö Hotell har ambitionen att vara ett skärgårdshotell i världsklass.
Att stiga iland på Ulvön är att ge sig själv chansen att uppleva världsarvet Höga Kusten där det är som allra vackrast.
Ulvön är egentligen två öar.
Södra Ulvön är obebodd men har ett gammalt fiskeläger, Marviksgrunnan, och här finns också en malmgruva som togs i bruk på 1600-talet och där mycket är välbevarat och delvis nyrenoverat. Ett intressant utflyktsmål.
Men det är på Norra Ulvön som Ulvö Hotell med gästhamnen finns.
Här förenas skönhet med puls, upplevelser med stillhet.
Du väljer själv.
När du kommer hit rekommenderas att du tittar dig omkring och tar in det som gör ön så speciell.
Promenera längs gatan genom fiskelägret som ger en skön fläkt av historien, besök Ulvö museum, titta in i fiskarkapellet från 1622 med de fascinerande vägg- och takmålningarna, sök dig till Kvarnhusviken bortanför hotellet där det finns ett litet kvarnhjul kvar och gå på en romantisk tur till Kallkällviken där du kan sitta och se solnedgången.
Apropå solnedgång, kan den med fördel även beskådas på Rödharen vid södra inloppet till Ulvösundet där hela Ullångersfjärden ligger öppen.
Vill du ha den bästa utsikten ska du gå upp till utkiken på Lotsberget.
Ön har stigar, leder och rastplatser som gör det enkelt att ta sig till de flesta platser. Dessutom finns en väg mellan Ulvöhamn och Sandviken på den norra delen av ön, som passar bra för en cykeltur.
På vägen ligger de små byarna Norrbyn och Sörbyn som är väl värda att stanna till vid. Vid Fjären, där de flesta bofasta finns, lägger MF Ulvön till på väg till och från Ulvöhamn.
Du kommer att upptäcka att det finns många sidor av Ulvön och att du längtar tillbaka redan när du lämnar den, för att den gett dig mersmak. Här lever det genuina i harmoni med det moderna och det enkla varvas med det exklusiva.