Pappers fyller 100 år i år.
Ja, eller Pappersindustriarbetareförbundet som det heter egentligen.
Ett fackförbund med en så rik historia att det måste ha varit en grannlaga uppgift för författaren Ronald Åman att snarare välja bort än att välja ut material att skriva om.
Men det som blev, blev verkligen bra.
Pappers 100 år – kamp, konflikt, kultur (Premiss förlag) är en högintressant bok.
Den är gedigen, initierad, späckad av läsning om händelser, skildringar av avgörande beslut, porträtt av profiler och generöst illustrerad med fotografier att fastna vid. Bilder du kan titta på, blunda och nästa känna lukter och dofter ifrån.
På baksidan av boken hävdas: ”Faktum är att Sverige aldrog i modern tid varit närmare en revolution än åren innan bildandet av Pappers.”
Det första världskriget hade passerat.
”Sverige förhöll sig neutralt men påverkades av våldet och striderna i Europa. Livsmedelsbrist, politiska motsättningar, sjukdomar och arbetslöshet drabbade Sverige.
Följderna av detta blev en alltmer utbredd brist på livsmedel och hungerdemonstrationer bröt ut i Sverige. Våren 1917 fick folk nog av höga priser och ransoneringar med kravaller och demonstrationer som följd över hela landet.
Svenska folket var redan hårt prövat av mat- brist och höga priser när krisen på allvar slog till vintern 1916–17. Skörden av spannmål hade blivit dålig och den potatis som tagits upp var på många håll köldskadad av det kyliga höstvädret.
Regeringen, med statsminister Hjalmar Hammarskjöld – spefullt kallad ”Hunger- skjöld” – i spetsen, beslöt att införa ransonering på livsmedel. I oktober 1916 ransonerades sockret och vid årsskiftet var det brödsädens tur.
Regeringen räknade naivt med att folket välvilligt skulle acceptera ransoneringen, men så blev det inte riktigt. Under ytan fanns ett djupt missnöje, inte minst i städerna.
Upprörda stadsbor gav sig ut på landsbygden på jakt efter mat. Vid så kallade inventeringar – som det kallades när hungrande våldgästade lantbruk för att kontrollera om bönderna hade potatis och spannmål undangömt – slutade det oftast med tvångsköp, det vill säga köp mer eller mindre under hot.”
Med det som ingång är det oerhört fascinerande att läsa om Pappers kamp för sina medlemmars rättigheter och villkor.
En hel del handlar, förstås, om Ådalen. Som Hungermarschen 1917. Och 1931 föll så Skotten i Ådalen….
Pappers jubileumsbok är en historieresa som är väl värd att göra.
Tro mig.