Agneta Sjöbergs bästa tips för att komma igång med släktforskning

1730
Annons

Nyfikenheten på vem som byggde huset som familjen bor i, förde Agneta Sjöberg in i släktforskningens värld.

Elva år senare är hon både ordförande i Ådalens Släktforskarförening och leder kurser i Studieförbundet Vuxenskolans regi.

Intresset för släktforskning ökar för varje år.

– Och när du väl börjat är det svårt att sluta. Det är lätt att bli sittande i timtals vid datorn för släktforskning är enormt fascinerande, säger Agneta Sjöberg.

Datorn, ja. För numera behöver man inte slå i gamla böcker.

– Det program och den databas som jag använder mig av både privat och i mina studiecirklar har drygt 68 miljoner inscannade bilder från kyrkböcker och andra historiska dokument så långt tillbaka i tiden som år 1580. Det är rena guldgruvan.

Agneta anser att man bör gå en kurs först innan man sätter igång.

– Jag irriterar mig på företag som vill locka köpare på nätet med att det bara är att klicka och starta. Fullt så enkelt är det inte.

– Man kan tjäna mycket tid och bespara sig frustration om man får en grundlig genomgång först.

Annons

Enligt svensk lag kan du inte hitta uppgifter om personer tidigare än för 70 år sedan.

– I de kurser jag leder går jag igenom grunderna, delar ut lite enkla hjälpmedel och förklarar vilka olika vägar man kan gå. Hur man till exempel kommer vidare när man stöter på Fader Okänd.

Trots att allt finns på nätet rekommenderar Agneta att skriva ned alla resultat på papper.

– Det är bra att dokumentera det man kommit fram till på det sättet. Det är också lätt att gå tillbaka och hitta uppgifter då.

Den moderna DNA–tekniken gör att du även kan beställa ett kit som gör att du med hjälp av s k topsning och analys kan få veta ännu mer detaljer – inte minst om det råder osäkerhet eller tvivel kring om din pappa är din biologiska pappa.

– Ett bra tips från mig till den som vill släktforska är att börja med att intervjua sina släktingar om vad de vet och känner till. Det kan ge ovärderlig information.

– Ju tidigare man börjar med dessa efterforskningar desto bättre. Dessutom tycker många äldre människor om att få berätta om vad de varit med om och vad det vet om sina släktingar.

Men hur var det nu med huset som Agneta och hennes man Håkan bor i..?

– Huset har beteckningen Jonsborg 1:1 och finns på stamhemmanet Ödsgård. Jonsborg är det första huset i det som nu kallas för Nedre Öd, i övrigt bara åker och äng. Huset arrenderades ut till fotografen Jon Fällström som sedermera köpte loss huset 1906 för den hisnade summan 600 kronor! skrattar Agneta.