Kramfors–Alliansen 50 år – fotbollens framgångar och motgångar

1512
Kramfors-Alliansen vann division III 1977 och kvalade sig upp till tvåan.
Annons

1971 hände det som sågs som helt otänkbart för många i Ådalen:

Östby IF och Kramfors IF gick ihop och bildade Kramfors–Alliansen.

I år firar Alliansen 50 år och här är en liten tillbakablick på fotbollens resa i en förening som, när den var som störst, hade långt fler än tio sektioner.

Legendariske Gert Nilsson, ex–allsvensk i Helsingborgs IF och lagkamrat med bland andra målvaktslegenden Kalle Svensson, var Kramfors–Alliansens förste tränare.

Gert hade värvats till Kramfors IF redan flera år tidigare som spelare och sedermera blivit både tränare och fritidschef på Kramfors kommun. En karismatisk man med genuint positivt attityd som 1967 drog igång Ligafotbollen för pojkar och flickor och nu, 1971, tränade första upplagan av Kramfors–Alliansen i trean.

Gert Nilsson. Foto: Olof Wigren.

Kramfors hade ett mycket bra juniorlag i början av 70–talet, som vann både junior–DM och Norrlandsupen. Ur det laget togs Anders ”Grönis” Grönhagen och Lars–Gunnar Eriksson ut till juniorlandslaget. För Grönhagen skulle det sedermera bli även flera A–landskamper och flera säsonger i bl a Djurgården.

Anders Grönhagen och Janne Lundholm var ett fenomenalt produktivt forwardspar och andra profiler bland påläggskalvarna – som ju fotbollsbegåvningar gärna kallades på den här tiden – var målvakten Sune ”Sållet” Bergman, Lasse Norberg och Christer ”Fälla” Fällström. ”Fälla” blev senare mångårig elit– och FIFA–domare. ”Sållet”, som dog tidigare i år, satsade med tiden på ishockey, blev en duktig målvakt och framgångsrik tränare. Störst framgång nådde han när han ledde HV71 till SM–guld 1994/95.

Upp i gamla tvåan

Annons

Gert Nilson efterträddes som tränare 1973 av Finn–Willy Sörensen som även spelade och första säsongen så när förde upp K–A i tvåan. Ett mål skilde mellan ettan IFK Östersund och tabelltvåan K–A.

1977 togs i alla fall steget upp och då med Anders Nordlander som tränare.

Division II hade då samma status som nuvarande Superettan och var med andra ord landets näst högsta serie.

Sejouren där kom dock att bli ettårig. Främst för att laget hade sanslös otur med målvakter och använde inte mindre än sex stycken (!) under säsongen.

– Ja, det vette tusan om det inte var sju, säger ”Micke” Berggren som var med i truppen i tvåan.

– Vi värvade målvakter som gick sönder, fick hitta nödlösningar och använde oss av bland andra Bernt Gideonsson som spelat i Friska Viljor men inte varit aktiv på flera år. Den här målvaktskarusellen sänkte oss. Vi gjorde en del riktigt bra matcher, särskilt på hemmaplan, men det räckte inte. Vi blev trettonde lag, näst sist, och åkte ur.

När 80–talet kom blåste det motvind. K–A hade drabbats av spelarflykt sedan laget åkt ur tvåan och degraderats två steg ned till division IV.

1982 var riktigt bekymmersamt. I det läget hittade klubbledningen med Georg Öhlund i spetsen en ung göteborgare som tränare. Hans namn: Ronny ”Geson” Gunnarsson.

Förbundskapten för Färöarna

”Geson” hade varit förbundskapten för Färöarna och medverkat i Tipsextra innan han kom till Kramfors som en färgstark personlighet med en del för föreningen udda idéer.

Under en försäsong när K–A tränade på Flottarvallens grusplan på Sandslån syntes ”Geson” leda träningen iförd kritstrecksrandig kostym. Han var också marknadsförare av märket Quick och tog alla chanser som fanns att stjäla rubriker i tidningarna.

Han lyfte under alla omständigheter kvaliteten på laget och lotsade K–A till framgångar i Svenska Cupen 1985 – men redan 1984 steg fotbollstemperaturen till den högsta på länge då K–A vann ångermanlandsfyran och fick kvala till trean mot Visby. Det blev ett drama som avgjordes på straffsparkar på Gotland.

Glenns bragdmatch

Lokaltidningen Nya Norrlands reporter Tomas Frånlund var en av dem som såg matchen på plats och både han och lokalradion rapporterade hem om hur K–A vann efter en hjälteinsats av målvaktsreserven Glenn Juhlin, som grät lyckotårar efteråt.

Det var han för övrigt inte ensam om.

Det avgörande straffmålet för K–A gjorde av Ulf Andrén.

Några av de viktigaste spelarna under den här perioden var mittbackslåset Danne Selander och Peter Olsson, ytterbacken Janne Hellström och högklassige målvakten Johnny Murray som sedan kom att göra 41 allsvenska matcher för AIK och Elfsborg.

– Jag hämtade Johnny från Floda och han var distriktets klart bäste målvakt, säger ”Geson”.

1985 nådde K–A långt i Skandia Cupen. Slog bland annat ut Sandviken men förlorade med uddamålet mot Vasalund, som då tränades av den färgstarke Lennart ”Liston” Söderberg som ”Geson” haft som lärare på Svenska Fotbollsförbundets Steg III–utbildning några år tidigare.

”Geson” minns

Ronny ”Geson” Gunnarsson säger att han hade anbud från flera klubbar och högre upp i seriesystemet än K–A, men:

– Jag bodde vid den här tiden i Norrköping med min dotter Mimmi och ville komma till en lugnare stad. Förre förbundskaptenen Georg ”Åby” Ericsson hjälpte mig lite med kontakter och en dag ringde Georg Öhlund från K–A.

– Han ville att jag skulle komma upp och bekanta mig med Kramfors och klubben och jag gjorde det och blev imponerad av den organisation och den starka fotbollskultur som fanns i K–A och Kramfors. Det, och att stan kändes rätt för mig och Mimmi, gjorde att jag tog mig an laget, säger ”Geson”.

Han kommer aldrig att glömma januaridagen 1982 då han och dottern kom till Kramfors för att installera sig på Edlingsgatan 3A.

– När vi kom in i lägenheten var den nymålad och nytapetserad. Mimmis rum var rosa, Sven–Otto Berglund  och Gert Persson hade jobbat i den tillsammans med Georg Öhlund och de serverade oss smörgåsar och kokkaffe. Att se allt detta gjorde att jag fick tårar i ögonen. Det var ett välkomnande som är en av många orsaker till att jag än idag känner väldigt starkt för Kramfors–Alliansen och Kramfors, säger ”Geson”.

Försökte värva Danne Selander

K–A blev kvar i trean resten av 80–talet, ”Geson” ersattes 1986 av comebackande Anders Nordlander och 1989 övertogs tränarrollen av förre spelaren ”Micke” Berggren.

– När jag lämnade K–A efter säsongen 1985 och flyttade till Bodø i Norge, försökte jag värva Danne Selander, avslöjar ”Geson” drygt 35 år senare.

90–talet hade sina ljusglimtar med DM–segern 1995 som den största, men 1992 åkte laget ut trean och trots att laget under det här årtiondet såg två av K–A:s mest betydelsefulla spelare genom tiderna gör debut – meste målskytten Patrik ”Putte” Näslund och mittbacken Fredrik Thelin – pekade kurvan nedåt.

Det kom den att fortsätta att göra även in på 2000–talet.

Nu haltade inte bara det sportsliga utan även ekonomin.

I takt med att laget spelade allt knackigare och var på väg ned i sexan – vilket hade varit en i sammanhanget förnedrande nivå för Ådalens ”storklubb” – räckte inte pengarna till.

Det såg riktigt illa ut.

Räddade situationen

”Micke” Berggren och några få personer till bestämde sig då för att kliva in och på kort sikt rädda situationen och på längre sikt bygga upp ett ”nytt” och stabilt K-A Fotboll.

Till ordförande utsågs Tomas Litström.

– Jag fick frågan om jag ville vara med och jobba för en vändning. Jag är glad att vi lyckades, säger Tomas Litström, som numera är klubbchef för GIF Sundsvall.

Tomas Litström var aldrig någon framstående fotbollsspelare själv.

– När jag blev fotbollsordförande hade jag inte ens barn som spelade i föreningen. Det var mest viljan för att göra en insats för Alliansen, som betyder så mycket för så många, som drev mig att säga ja till att ta på mig uppdraget, förklarar han.

Många ideella arbetstimmar har passerat sedan dess. Otaliga möten. Viktiga beslut. Vissa motgångar också glädjande framsteg.

2017 tog herrlaget taget steget upp i division II och damlaget blev klart för division I. Men det blev en kortvarig glädje. Inget av lagen var tillräckligt starka för att klara sig på dessa nivåer.

Idag spelar Kramfors–Alliansens herrlag i ångermanlandsfyran – blev tvåa i år efter Anundsjö – och damlaget vann division III och spelar i division II 2022.

För att uppmärksamma att Kramfors–Alliansen fyller 50 år i år, kommer det att göras en utställning på Gallerian Christoffer i Kramfors i december, med bilder, tidningsurklipp och texter.

FOTNOT: Även om Kramfors–Alliansen bildades 1971 har den firat 100–årsjubileum redan. Detta eftersom Kramfors IF bildades redan 1904.