High Coast Whisky krokar arm med surströmmingstraditionen – satsar på event den 19 augusti

1504
Peter Söderlind på High Coast Whisky är laddad för årets surströmmingspremiär.
Annons

High Coast Whisky i Sörviken, Ådalen, har alltid månat om sin och bygdens historia. Whiskysorter som Älv, Timmer, Svanö och Marieberg refererar alla till sågverksepoken längs Ångermanälven.

Nu krokar whiskyproducenten arm med den stolta surströmmingstraditionen i Ångermanland. I samband med årets surströmmingspremiär satsar man på ett surströmmingsevent.

Planerna på det här har funnits under ett par år men hindrats av pandemin.

– Nu är det rätt läge att genomföra det och dagen till ära har vi anlitat Johan Kindberg som gästkock, säger Peter Söderlind på High Coast Whisky.

Johan Kindberg.

Johan har jobbat både på surströmmingens ”hemö” Ulvön och var den förste som införde surströmming som permanent rätt på en Bishops Arms–restaurang, när han gjorde det i Örnsköldsvik.

Numera är han verksam som kock på Hotell Hallstaberget – och givetvis har han introducerat surströmming även där.

– Att få komma till High Coast Whisky och göra en specialmiddag för deras gäster är väldigt inspirerande och spännande, säger Johan.

Annons

Tapas och historieberättande

Förutom en fullskalig surströmmingsmiddag kommer Johan bland annat att servera surströmmingstapas.

Surströmmingstapas som serverats på Bishops Arms i Örnsköldsvik, skapade av Johan Kindberg.

– Det är små smakbitar där surströmmingen får sällskap av till exempel löjrom och en topping gjord på Västerbottensost och whiskyn Timmer som är rökig och passar bra till just surströmming.

– Jag kommer också att berätta om surströmming – både om historien och en del anekdoter – och demonstrera hur man öppnar en burk utan pys och sprut, säger Johan.

För den som vill vara med om detta men inte vågar testa att smaka surströmming, kommer det att finnas sallad och en buffé med kallskuren mat.

Speciell smakupplevelse

– Vi hoppas och tror att det här ska kännas intressant och lockande och i bästa fall kunna bli början på en ny tradition för oss på High Coast Whisky, säger Peter Söderlind.

En mycket speciell smakupplevelse kommer också att erbjudas; surströmming som burkerats i matolja av saltören Staffan Berg i Hårte, Hälsingland. Den är unik och säljs inte i några butiker.

– Dessutom kommer den som vill ha snaps att kunna välja vår New Make, som är destilleriets egen råsprit, berättar Peter Söderlind.