Surströmmingsakademiens preses om det märkliga 2020 och förhoppningarna för 2021

848
Robert Berntsson.
Annons

2020 var ett märkligt år för hela världen. Coronapandemin påverkade alla på något sätt och förändrade vardagen för de flesta.

Hur var det då för surströmmingsfolket?

Robert Berntsson (bilden), preses för Surströmmingsakademien, hur vill du sammanfatta surströmmingsåret 2020, ur din egen och akademiens synvinkel?

– 2020 har som för alla övriga verksamheter stått stilla i stor utsträckning. Dock har vi haft en del fantastiska ljuspunkter. Ulf Lindgren och Björn Lundgren genomförde till exempel en digital surströmmingsskiva med ett massivt uppbåd av deltagare i samband med surströmmingspremiären i augusti. En fantastiskt uppskattad aktivitet. Själv for jag riket runt och delade ut priser i vår mycket uppskattade Facebook–tävling. Vinster i form av surströmmingsburkar som skänktes av ett antal saltörer.

Vilka är dina förhoppningar för 2021?

– Att få till stånd ett bättre och mer målinriktat samarbete med salterierna och regionerna.

Vad ska akademien jobba hårdast med? Vilka är de högst prioriterade målen?

– Vi behöver utveckla samarbetet med våra sponsorer samt hitta nya. Vårt uppdrag är ju att fortsätta sprida kunskapen om vårt unika kulturarv med att tillverka och äta surströmming. Vi vill se till att fler får uppleva denna unika produkt.

Annons

Är det full fart inom alla regioner eller finns det regioner som behöver stärkas upp?

– Jag ser fantastiska idéer hos samtliga regioner och inte minst region mellan som fått en spännande nystart med en helt ny styrelse som bubblar av idéer. Det kommer att bli väldigt spännande att följa.

Hur ser du på framtiden för surströmmingsbranschen? Vad krävs för att den ska vara god och kunna utvecklas?

– Jag tror att det kommer att krävas lite mer nya grepp. Ett gott exempel är Borkbosuringens underbara strömming som legat ett år på tunnan, en smaksensation! Fler sådana projekt och ett närmare samarbete med akademien och saltörerna så kan vi gemensamt driva vårt kulturarv framåt.

På surströmmingsfest i Skåne.

Vilken är din enskilt största surströmmingsupplevelse hittills?

– Jag besökte region Syd och Lars G. Ohlsson för en gemensam surströmmingslunch tillsammans med min fru och svärmor nere i Smygehuk. Tänk att sitta så långt söderut man kan komma i vårt avlånga land och avnjuta denna läckra delikatess? Solen sken och själv snapsade jag i vatten (vilket jag ofta gör när jag äter surströmming) eftersom jag tycker att smakerna kommer fram på ett annat sätt då. Men när jag snapsar väljer jag så klart Saltörens akvavit som smakar allra bäst. Vi njöt av den goda fisken under trevligt värdskap och faktiskt den enda gången 2020 som jag fick njuta av en god lagrad surströmming förutom med familjen. Jag gillar annars att vara i lite större sällskap för jag älskar att sjunga och lära mig nya visor till vår delikatess.

Avslutningsvis; varför ska man bli medlem i Surströmmingsakademien och på vilket sätt kan det bidra till att bevara och stärka surströmmingskulturen?

– Surströmmingsakademien är ingen branschorganisation utan står helt fristående mellan salterierna och konsumenterna. På detta sätt kan vi vara en bro mellan producent och konsument med en unik kontakt med distributionsleden. Vi arbetar helt ideellt, enbart för att vi älskar surströmming, och har som enda önskan att sprida och bevara vårt kulturarv.