Att via utvecklingsplaner åstadkomma samsyn och kanalisera resurser för att uppnå satta mål, är en mycket bra modell för att skapa goda resultat.
– Men en utvecklingsplan måste regelbundet revideras, annars kan den snarare vara ett hinder för utveckling, säger Thomas Östlund, näringslivschef på Sollefteå kommun.
Generellt sett kan man använda sig av utvecklingsplaner i många olika sammanhang.
– Inte bara i föreningar utan även i kommuner och överallt där man vill åstadkomma saker genom samverkan och för att lägga kraft på rätt saker, menar Östlund.
Strategiskt har den många fördelar.
– Rätt använd leder en bra utvecklingsplan både till dynamik och effektivitet. Men den får inte bli statisk. Den måste återkommande revideras för att matcha utvecklingen och eventuella ändrade förhållanden.
– Det gäller att anpassa behoven och prioriteringarna efter de faktiska förutsättningarna som kan ändra sig över tid.
Ibland sker det saker som gör att det som var högsta önskemålet i går kan vara mindre viktigt idag.
– Det måste man ta hänsyn till och arbeta med utvecklingsplanen så att den uppdateras för att den ska behålla sin relevans, säger Thomas Östlund som tror att arbetssätten varierar mycket från bygd till bygd.
– Men jag är ganska säker på att de föreningar som har förmågan att förändra sitt arbete och sina mål utifrån det som sker i deras omgivning, är bäst på att komma framåt och blir framgångsrika.