”Ökat samarbete mellan föreningar kan utveckla Ramsele ännu mer”

1212
Monia Häggkvist, ridsportens stora eldsjäl i Ramsele. Foto: Olof Wigren.
Annons

Ramsele har mycket att vinna på ett ökat samarbete mellan föreningarna.

Det tycker Monia Häggkvist, ridskolechef och eldsjäl i Ramsele Fältrittklubb.

– Försök har gjorts men resultaten har inte varit så bra. Någonstans borde det dock gå att hitta större förståelse för varandras verksamheter och att samverka där det är möjligt.

Monia har verkat för ridsporten i över 30 år och har sett till att hästintresserade barn, ungdomar och vuxna i Ramselebygden haft ett ställe att komma till.

– Hästsporten är stark här och vår förening har medlemmar även från andra samhällen. Vi är faktiskt den största ridklubben i Sollefteå kommun, säger hon.

Den andra stora föreningen i bygden är Ramsele IK, som bland annat har en bred verksamhet för fotboll, skidor och längdskidåkning.

– Vi arrenderar även Rafna Gyms lokaler med gym, spa–anläggning och idrottshall. Här är det aktiviteter alla veckans dagar och numera har också Härnösands Ryggklinik filial här med behandlingar en dag i veckan, säger Janne Brorsson i Ramsele IK:s styrelse.

– Jag har hand om seniorgymnastiken tillsammans med Anna–Karin Runesson. Det är nytt för mig men väldigt roligt.

Annons
Janne Brorsson, Ramsele IK, på Rafna Gym. Foto: Olof Wigren.

Gymmet riktar sig inte bara till föreningens medlemmar.

– Vem som helst får lösa träningskort och företag kan använda anläggningen för friskvård. Det är mellan 50 och 75 personer som är på gymmet regelbundet.

Janne har varit engagerad i Ramsele IK länge.

– Förr hade vi A–lag i både hockey och fotboll men nu är det bara ungdomsverksamhet som bedrivs och vi samarbetar med andra föreningar för att få ihop fulla lag. Men vi har planer på att satsa mer på lägerverksamhet.

I Ramsele finns både fotbollsplaner, hockeyhall – sommarens hockeyskolor är en populär tradition ­– förutom gymmet, idrottshallen och lokaler för övernattning inom bara några hundra meter.

Ramsele Fältrittklubb har också läger sommartid, med deltagare långväga ifrån.

– Både vi och övriga föreningar bidrar till positiva effekter för samhället. Vi har även Lastbilsträffen, bilträffen, Spelmansstämman, Jakt– och fiskemässan, Kajsa Kavats julmarknad och andra evenemang som etyder mycket.

– Vi är flera aktörer som gör ett bra jobb för både ungdomar och vuxna i Ramsele, men det är som sagt inte mycket till samverkan. Jag tror att viljan finns men man måste vara beredd på att både ge och ta för att komma framåt och där är vi inte riktigt än, menar Monia Häggkvist.

Hon har dock inte gett upp.

– Jag hoppas att vi ska kunna hitta en väg för föreningarna att dra åt samma håll och utveckla Ramsele ännu mer. Kanske att det skulle behövas en oberoende samordnare utifrån som kunde skapa förtroende och visa på möjligheter?

 

Snabbfrågor till Monia Häggkvist:

Vad är det bästa med Ramsele?

– Närheten till naturen och ridskolan.

Hur skulle föreningarna kunna bli bättre på att samarbeta?

– Det finns såklart många olika alternativ, ett par är redan beprövade. Men det är ju som regel svårt att rekrytera styrelsemedlemmar (tillika arbetsgivare i föreningarna med anställd personal) och det kanske skulle vara en god idé att samarbeta kring en gemensam styrelse med ett basutbud och sedan grenspecifika ansvarsområden inom varje klubb, en gemensam kanslist, vaktmästare eller liknande?

Nämn tre ord som kännetecknar bygden.

– Naturskön, engagemang, kultur.

Vilka framtida möjligheter ser du för landsbygden?

– Jag är en obotlig visionär. Jag ser framtiden blomstrande för landsbygden, alla kan ju inte bo i storstaden, vi ryms ju faktiskt inte där…