Eldsjälen Stig Palmén drömmer om konstsnö på Junsele skidstadion

1326
Stig Palmén. Foto: Olof Wigren.
Annons

Som lägerort är Junsele Ångermanlands mest etablerade. Junseleläger och Norrlandsläger har avlöst varandra i snart 60 år.

Vintertid handlar det om skidåkning. Och här har Junsele IF:s trotjänare Stig Palmén en dröm:

– Jag vill se konstsnöanläggningen färdigbyggd, så att längddelen blir klar på elljusspår, skidstadion och skidlekområde.

Med konstnö skulle ännu fler åkare och skidklubbar välja Junsele för läger och veckoslutsläger vintertid. Det skulle gynna hela samhället.

– Redan idag är intäkterna från läger och tävlingar viktiga för Junsele och vi kan öka dem om vi kan förverkliga min idé, säger Stig.

En annan av hans visioner är att starta ett långlopp runt Betarsjön.

– Det skulle kunna bli en åtta mil lång utmaning i en oas. Jag som deltagit i många långlopp i olika delar av världen tror att det skulle kunna bli en succé.

Stig är den före detta läraren och rektorn som vigt sin fritid åt föreningsliv. Han har suttit i styrelsen i ett otal år, varit ansvarig för ett flertal SM–tävlingar i längdskidor och sett aktiva passera revy.

Annons

– Många av dem har jag haft i skolan och när de slutat tävla har jag försökt engagera dem som ledare.

– Skidåkning och fotboll har varit de två stora idrotterna i Junsele men störst har själva lägerverksamheten varit sedan 60–talet.

Junsele IF har ett driftavtal med Sollefteå kommun för att sköta och underhålla idrottsanläggningarna. Fotbollsplaner, badbassängen, slalombacken, el–ljusspåret, tennisplanerna och hockeyrinken.

– Vi sköter också om några av dem vi inte får ersättning för. Att inte klippa gräset på några fotbollsplaner bara för att… nej, det fungerar inte så. Det ska vara ordning och reda.

Stig Palmén menar att kombinationen av idrottsläger, badet, campingen och Junsele djurpark starkt bidragit till att Junsele varje år lockar så många människor och att orten har fyra restauranger.

– Det är inte klokt egentligen. Men så är vi måna om att stötta dem också.

Han säger att sammanhållningen mellan ortsborna, föreningarna och företagen är god.

– Nu när Junsele är en del av ett stort besöksnäringsprojekt tror jag att det kan bli ännu bättre.

– Vi ligger lite långt ifrån centralorten i kommunen men det innebär också att vi är vana vid att genomföra och driva saker själva. Genom ökat samarbete, och med tanke på vad den här orten har att erbjuda, borde det finnas stora chanser att rejält öka antalet besökare.

Kanske kan konstsnöanläggningen och ett långlopp på skidor få plats i projektet.

– Turismen kan ju inte bara vara något för sommaren, det finns stora fördelar om vi kan attrahera besökare även vintertid.

73 år ung är Stig Palméns energi och drivkraft fortfarande stark.

– Men vi måste få in fler unga människor i föreningslivet. Vi måste bli fler som kan ta ansvar och arbeta för utveckling. Vi kan inte räkna med att kommunen ska komma med en massa pengar till oss utan vi måste ordna mycket själva. Precis som vi alltid gjort. Och är man många och engagerade räcker det långt, säger Stig Palmén.

 

Snabbfrågor till Stig Palmén:

Vad är det bästa med Junsele? 

– Natur och Friluftsliv, att det är nära till allt. Bra grundservice, nära och bra kontakter med människor, företag och föreningar.

Nämn tre ord som kännetecknar bygden.

– Djurparken, läger, friluftsliv och Betarsjön. Det blev fyra (skratt).

Vad tycker du att en utvecklingsplan ska innehålla och prioritera?

– Utveckling av det vi redan har och stöttning på olika sätt till företagare och entreprenörer och dessutom nya grepp som ligger i tiden och framtiden. Sist men inte minst, att bevara och skapa nya arbetstillfällen på olika sätt.

Vilka framtida möjligheter ser du för landsbygden?

– Alla möjligheter finns, men vi måste dra åt samma håll och stötta de företag, entreprenörer och föreningar som finns.