1978 – för över 40 år sedan alltså – startade Världens största surströmmingsskiva i Alfta, Hälsingland.
Den pågår än.
Över 1 200 personer deltog i år och glädjande nog, många ungdomar.
Det bor 11 000 personer i Alfta kommun, men inte fler än 3 000 i centralorten.
Att 1 200 av dem inmundigar surströmming första lördagen efter premiären varje år är imponerande.
– Men självklart kommer det även många gäster utifrån. Man är nyfikna på hur det kan vara och så är det ju lockande att få dela en smakupplevelse och ha roligt med så många andra samtidigt, säger Karin Boström Wiklund i arrangörskommittén.
Det är Alfta GIF:s hockeysektion, Alfta Ösa Orienteringsklubb och Alfta Lions Club som genomför eventet varje år i Alfta ishall.
Alla har ett starkt engagemang för skivan.
– Som mest har vi varit 1 350 personer men 1 200 är en lagom nivå. Och det är förbokning som gäller. Biljetterna tar slut snabbt.
Upplägget har varit detsamma hela tiden.
Mat, allsång och dans.
– Vi vill också hålla det så lokalt som möjligt när det kommer till maten. Det innebär att vi till exempel tar surströmmingen från Borkbosuringen i Enånger och potatisen från Järvsö eller Hudiksvall.
Karin tror att det är en kombination av surströmming som en speciell företeelse och gemenskapen, som drar så mycket folk.
– Helhetsupplevelsen är viktig. Vi hade kunnat köra det här flera gånger om året men nej, det skulle vi aldrig göra.
– Det ska vara unikt och dessutom är det ett tufft arbete för oss som jobbar med det.
Sammanlagt är över 100 frivilliga engagerade före, under och efter skivan.
– Vi gör det här ideellt och alla intäkter fördelas på föreningarna. Överskottet är värdefullt för att föreningarna ska kunna klara sina verksamheter resten av året.
Karin Boström Wiklund konstaterar att en stark trend i Alfta är att allt fler ungdomar är med på surströmmingsskivan.
– Trycket från ungdomarna blir större och större. Dels ser vi en hel del generationsskiften, dels är det många yngre som tycker att det är en jätterolig fest. Det finns dem som kommer min sina föräldrar och även mor– och farföräldrar. Tre generationer möts upp till denna fantastiska surströmmingsskiva.
– Sen är det ju kul att något så enkelt och förhållandevis billigt tilltalar så många. Alla som vill kan vara med. Det är verkligen en folkfest.
Nu har även Bollnäs, några mil från Alfta, startat en surströmmingsskiva som är tänkt att växa och även den bli en tradition.
Något som inte Karin Boström Wiklund har någonting emot.
– Det är enbart kul och ökar intresset för surströmming ytterligare. Vi är inte rädda för konkurrens utan menar att det finns plats för fler.
FOTNOT: Detta reportage har även varit publicerat i Surströmmingsakademiens tidning Suringen nummer 2/2019. Läs den i sin helhet på: https://issuu.com/home/published/63499_suringen_nr2-2019_ny