First Hotell Kramm vill satsa – beskedet från fastighetsägaren Krambo dröjer

1747
First Hotell Kramm. Foto: Olof Wigren.
Annons

First Hotel Kramm i Kramfors fyller 50 år om några dagar. Men samtidigt som jubileumsfirandet förbereds finns det frågetecken kring vad som ska ske med hotellet i framtiden.

Höga Kusten Nöje, som driver hotellet, har flera idéer för en rejäl satsning – men uppger att fastighetsägaren Krambo dröjt med besked sedan i fjol.

Den 22 oktober är det 50 år sedan Hotell Kramm invigdes i Kramfors under pompa och ståt.

18–20 oktober firas jubiléet – samtidigt som driftansvariga Höga Kusten Nöje via sitt moderbolag Westerlinds försöker komma till en förhandling med det kommunala bolaget Krambo som äger fastigheten, om en satsning inför framtiden.

– Tyvärr, har det gått stiltje i samtalen. Vi har lagt fram förslag men väntar på svar sedan 2018, säger Westerlinds vd Emil Westerlind.

Emil Westerlind, vd för Westerlinds som via Höga Kusten Nöje driver First Hotel Kramm. Foto: Olof Wigren.

Westerlinds driver både bowlinghallen Strike och First Hotel Kramm sedan fem år tillbaka.

Båda verksamheterna blöder och företaget vill genomföra fler förändringar för att vända kurvan uppåt och öka attraktionskraften för Kramm.

– Vi vill bland annat flytta bowlinghallen till Kramm för att skapa en stark mötesplats i Kramfors, säger Emil Westerlind.

Annons

Dessutom vill Westerlinds modernisera hela hotellet, renovera rummen och restaurangen, krympa ytorna för boende och starta co-working-lokaler för småföretag, konsulter och organisationer.

– Vidare har vi ritningar på en spa-anläggning på hotellets tak. Problemet är att vi inte kommer till förhandlingsbordet med vårt förslag, som vi lade fram redan i januari 2018. Vi väntar på besked och det har lett till viss frustration från vår sida, erkänner Emil.

Han ser tre möjliga lösningar:

– Antingen står Krambo för alla investeringskostnader och vi fortsätter hyra och drifta hotellet eller så köper vi in oss 50/50 i fastigheten och gör det tillsammans. Ett annat alternativ är att vi köper hela fastigheten av Krambo och genomför projektet. Men, som sagt, vi får inget klart besked om vad Krambo och kommunen vill.

Emil Westerlind säger att hela situationen innebär ett slags limbo.

– Vi kan inte göra de nödvändiga investeringarna och vi vet inte vad som är möjligt om ett, två eller tre år. Det är en ohållbar situation. Jag skulle vilja att vi så snabbt som möjligt kan sätta oss med Krambos ledning och föra konkreta diskussioner och förhandlingar.

Per Eriksson, vd för Krambo som äger hotellfastigheten. Foto: Olof Wigren.

Per Eriksson är vd för Krambo och säger att frågan om Kramm inte är så enkel.

– Vi har fått Höga Kusten Nöjes första förslag men det innebär för tunga investeringar för oss i nuläget så det har vi sagt nej till. Vi mäktar helt enkelt inte med det dom vill göra.

Men Per Eriksson säger också att Krambos ambition är att framöver återuppta diskussionerna med Höga Kusten Nöje och att försöka komma fram till en lösning som passar båda parter.

– Vi har inga andra intentioner än att komma överens om något som är genomförbart utifrån vår ekonomiska situation, säger Per Eriksson.

FOTNOT: Denna nyhet var först publicerad på nordsverige.se och sedan i Nordsveriges pappersupplaga.