Landsbygdskämpen Felicia i Utanede valde bort stan för 40 kvadratmeter och ett utedass

1418
Felicia i köket hemma i Utanede. Foto: Olof Wigren.
Annons

Utanede i Edselebygden är en av de små byarna längs väg 331. I ett av trähusen, ett kort stenkast från vägkanten, bor Felicia Edholm och hennes sambo Robert Vik.

De är båda välutbildade med bra jobb – ingenjörer – och bröt upp från ett liv i Sundsvall till att flytta in i 40 kvadratmeter med utedass bakom ladan på gården.

De gjorde det av kärlek till hembygden och för att leva ett hållbarare liv.

– Det där, säger Felicia och pekar på en burliknande träkonstruktion på ett traktorsläp, det skulle bli ett hönshus. Men nu ska vi göra en gäststuga av det.

Hon skrattar till.

Ja, deras egna hus rymmer bara dem själva och några få, utvalda ägodelar.

Men de stortrivs.

– Vi bodde först i Gävle, sedan tänkte vi ge Sundsvall fem år. Det blev fem månader. Vi kände att vår vardag var fel. Och så hade Robert köpt det här stället. Vi bestämde oss för att flytta hem, till den bygd där vi både är uppvuxna. Leva på det sätt som känns rätt för oss.

Annons

Sina anställningar har de behållit.

– Både min och Roberts arbetsgivare har varit mycket förstående och vi får jobba på distans.

För närvarande från köksbordet, där de sitter med varsin dator. Men från hösten planerar de att jobba från de lokaler som Edsele Intresseförening renoverar inne i huvudsamhället. De ska vara för dem som vill dela kontor med andra.

– Det är en bra lösning. Men jag jobbar bara en dag i veckan med det jag är utbildad till. Jag har fått jobb på Leader Höga Kusten och ska försöka få fler unga människor att engagera sig i föreningar och göra skillnad för landsbygden.

Edsele Intresseförening är ett lysande exempel på vad folket kan göra själva, när det går samman. Här har man tagit över fastigheter och kommunala verksamheter och strävar efter ökad inflyttning.

Foto: Olof Wigren.

Felicia Edholm är en perfekt ambassadör för Edsele och landsbygden och och en inspiratör för andra unga människor.

– Vi är bara 450 invånare i bygden men här finns över 40 företag och 20 föreningar. Många är enormt engagerade och besjälade av att servicen ska bli kvar och fler ska vilja bosätta sig här.

– Den kraft som finns i Edsele smittar av sig, säger Felicia och inspekterar trädgårdslandet.

Hon skrattar till igen.

– Pappa har sagt; ”Tänk, att vi körde dig till fotbollsträningar och längdskidåkning och så är det enda du behöver egentligen bara en trädgårdsspade.” Det ligger mycket i det. Nu, i alla fall. Nu, när jag vet vad jag vill göra och vad jag mår bra av.

Utanede må vara litet men naturen ger harmoni, lugnet gör gott för själen och här finns mycket att göra för en kvinna som vill göra skillnad.

– Och så är det gott att känna att vi inte utsätter miljön för onödigt stor påverkan. Här har vi vår bas nu. Den kanske inte kommer att vara det för alltid, men den passar oss i det här skedet av livet och det är trots allt ganska nära till både Ramsele och Sollefteå, när vi ska handla eller köpa något vi behöver.

Landsbygden lever.

Den lever om vi vill att den ska leva.

– Men många som kämpar för den är gamla människor. Om vi blir fler unga som hjälper till, bland annat genom att bli aktiva i föreningar, kommer framtiden att se ännu hoppfullare ut för Edsele och för andra orter utanför städerna. Jag ska göra vad jag kan för det, säger Felicia Edholm.

FOTNOT: Detta reportage har även publicerats i tidningen Nordsverige och ingår i intervjuserien Landsbygdens kämpar.

Felicia gillar att odla och nu har hon mer tid och möjligheter till det än när hon bodde i stan. Foto: Olof Wigren.

FAKTA OM FELICIA EDHOLM

Ålder: 25 år.

Bor: Utanede, Edsele.

Familj: Sambon Robert och sju hönor.

Yrke: Anläggningskonsult/Landsbygdsutvecklare.

Motto: ”Konsumera mindre, producera mera”.