Hur ska man göra för att förstagångsätare av surströmming ska lära sig att tycka om den?
Många behöver förstås inte övertygas. De älskar smaken redan efter första tuggan. Men för dem som är skeptiska, kan ett bra sätt vara att servera rikligt med tillbehör.
Erik Englundh är andra generationens saltör på Borkbo–suringen i Hälsingland. Han har genom åren ofta bjudit in många vänner och bekanta för att låta dem testa surströmming.
– Och då har jag insett att det är viktigt med tillbehören. Att erbjuda så mycket som möjligt av dem, för att det ska bli en bred smakupplevelse. Att helt enkelt låta det bli lite ”fegt”.
– För det viktiga är ju att alla ska smaka på den och få chansen att ta den till sig, säger Erik.
Till dem som är mest tveksamma brukar han göra en klämma, med mycket potatis och créme fraiche och ganska lite surströmming.
– ”Suringen” blir då bara som en krydda.
Hittills har Erik bjudit 14 olika nationaliteter på surströmming i Borkbo.
– Det är bara två av dem som förklarat att de inte tyckte om den. Den ena var en kurd som inte gillade konsistensen – hon tycker inte om sill heller – och den andra var en fransos som inte gillar kall fisk.
– De flesta har överraskats av hur gott det är och provat en klämma med ännu mer suring, skrattar Erik.