Peter ska göra historiska guidningar på Sandslån – bland annat om ett olöst mord

3280
Peter Söderlind inne i Drivhuset. Foto: Olof Wigren.
Annons

Peter Söderlind bor med sin familj på Sandslån och har även startat Drivhuset – med olika aktiviteter – i ett av den gamla Flottarföreningens tvätthus.

I maj inleder han historiska guidningar på orten, om bland annat timmerflottningen, människor som bodde här förr i tiden och ett ouppklarat mord.

Där Ångermanälven möter havet, där ligger Sandslån som i över 100 år – mellan 1872 och 1982 – hade världens största timmerskilje. Det var en tid då timret glänste som guld på vattnet.

Fler än 700 man arbetade vid timmerskiljet under sommarhalvåret, innan den manuella sorteringen ersattes av ett mekaniskt sorteringsverk på 1960–talet och sedermera lades ned.

– Jag är väldigt intresserad och fascinerad av det som skedde här förr i tiden och av allt som präglade den här orten då. Sedan jag och familjen köpte hur här har jag haft som mål att fördjupa mig i Sandslåns historia och göra något för att lyfta upp den för andra.

– De historiska guidningarna är en del i det, säger Peter Söderlind.

Foto: Olof Wigren.

Han är född och uppvuxen i Sollefteå men farmor och farfar bodde i Kungsgården och där tillbringade han alla skollov. Småningom flyttade Peter till Göteborg och för några år sedan återvände han med fru och dotter till Ådalen.

– Min anfader Jon Ersson härstammar från Härnösand men opponerade sig mot dåvarande kungen Johan III som grundade staden 1585 och kastades ut från den, skrattar Peter. Han flyttade sedan till Kungsgården.

Annons

Kungsgården är granne med Sandslån.

– Det gör det här till en väldigt speciell plats för mig, säger Peter.

– Min farfar, Georg Söderlind, var en av dem som arbetade vid sorteringen och en del av min berättelse inkluderar honom. Farfar dog när jag bara var ett år men vi två blev återförenade genom timret.

Timmerskiljet i Sandslån låg strategiskt till vid Ångermanälvens mynning för timmer som flottats upp till 35 mil.

När verksamheten var som störst rådde febril verksamhet mellan Sandslån och ön Lilla Norge utanför Nyland.

1953 var ett rekordår.

Då passerade cirka 23 miljoner stockar timmer genom det imponerande skiljet. På den tiden fanns det också skola, tre livsmedelsaffärer, några caféer och kiosker på Sandslån. Och på Flottarvallen spelade Sandslåns SK bandy.

Idag är den mest påtagliga lämningen från timmerskiljets tid det torn som står i Kungsgårdsfjärden.

– Jag tänker börja guidningarna från Drivhuset och på vägen gå förbi det gamla posthuset, ned till kajen med Flottningsmuseet. Jag kommer också att nämna en del om destilleriet mitt emot Sandslån, där High Coast Whisky produceras, säger Peter.

Foto: Olof Wigren.

Han gör den första guidningen söndag den 5 maj och kommer att göra en varje söndag under sommaren.

– Sedan tar jag också emot bokningar, säger han och berättar att det kanske mest spännande inslaget i guidningen blir om ett mord på en man som kallades Greven.

Han jobbade på timmerskiljet men också lånade ut pengar mot ränta och hade en hel del annat för sig som gav honom ovänner.

– ”Grevmordet” på Sandslån är olöst men det finns teorier om vem som utförde det, förklarar Peter Söderlind som får hjälp med guidningarna av hustrun Pernilla.

FOTNOT: Detta reportage har även varit publicerat i tidningen NORDSVERIGE.

Drivhuset på Sandslån. Foto: Olof Wigren.