LRF-chefen Susanne Öberg vill få mer tid till att jaga och fiska

1713
Susanne Öberg, regionchef på LRF i Västernorrland och Jämtland. Foto: Olof Wigren.
Annons

Först den hårda vintern, sedan den ännu tuffare sommaren. Det har varit ett påfrestande år för de flesta av medlemmarna i LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, vars regionchef för Västernorrland och Jämtland är Susanne Öberg från Stensätter i Bollstabruk.

– Inför 2019 är min förhoppning att vädergudarna visar sig från sin snälla sidor, säger hon.

Det var 2012 som Susanne – efter att ha jobbat både regionalt, nationellt och internationellt med frågor som rör jord– och skogsbruk och hållbarhet – blev chef över LRF:s organisation i länet. För tre år sedan införlivades även Jämtland i regionen.

– Jag utgår ifrån kontoret i Kramfors men pendlar ofta till Östersund, säger Susanne som leder en verksamhet med nio anställda och två kontraktsknutna konsulter.

– I vårt område har vi även fem personer knutna till LRF centralt som har sina arbetsplatser här.

Mycket kretsar kring skogsägande, jordbruksfrågor, livsmedelsproduktion och det som påverkar alla med företag kopplade till detta.

– Vi jobbar tillsammans med våra samarbetsorganisationer och föreningar för att våra medlemmar ska ha bra förutsättningar att bedriva sina verksamheter. Det finns mycket som kan förbättras men LRF gör, vågar jag påstå, stor skillnad i positiv mening. Vi påverkar beslutsfattare och lyfter upp det som är angeläget till diskussion för att åstadkomma förståelse och en vilja att jobba för att förändra det som orsakar problem.

Under 2019 råder det stor spänning kring konsekvenserna efter den rekordvarma och torra sommaren 2018.

Annons

– Hela vidden av den kommer vi inte att kunna överblicka förrän till hösten, men prognosen är att många företag inom de gröna näringarna kommer att drabbas ekonomiskt, säger Susanne.

Skogsstyrelsen nya tolkningar av skogsägande är ett annat problemområde för LRF.

– Skogsbruket är det enskilt viktigaste näringsområdet för hela vår region, viktigare än besöksnäringen, och vi måste värna om allt som kan underlätta skogsbruket och att utveckla det.

– Sedan engagerar vi oss, och har framgångsrikt engagerat oss i under några år, i mjuka värden som ökad jämlikhet och hållbarhet. Det kommer vi självklart att fortsätta med.

Susanne menar att LRF har tagit hand om det som rör #metoo på ett bra sätt och aktivt jobbar med att skapa en ännu bättre arbetsmiljö på alla plan.

– Det finns alltid högt upp på dagordningen.

Att hon ägnat en större del av sitt yrkesverksamma liv åt frågor som rör skog, djur och miljö är inte förvånande.

– Jag växte upp med en pappa som hade skogsföretag och en mamma som ägnade sig mycket åt konsthantverk och växter. Sedan har jag byggt på mitt intresse genom både studier och erfarenheter.

Hon är en gedigen friluftsmänniska. Gillar att vistas i skog och mark, plocka svamp och bär, åka längdskidor vintertid och pysslas i trädgården från vår till höst.

– Sedan är jag intresserad av att jobba med de hus som finns på fastigheten i Stensätter. Jag är nog ganska händig. Eller, jag är i alla fall inte rädd för att ge mig på olika projekt, skrattar hon.

Mycket av fritiden går även till barnens aktiviteter.

– Både min son och min dotter åker skidor för Sollefteå Skidklubb så den här årstiden blir det mycket skjutsningar till träningar och tävlingar, men det är bara roligt.

Ändå är en personlig målsättning inför framtiden att skapa mer egentid.

– Jag behöver det för att rensa ut brus från vardagen, som ibland kan vara både stressig och energikrävande.

Att få mer utrymme för att fiska och jaga, finns med i den målbilden.

– Det skulle göra mig gott. Jag jobbar för att det ska bli så, säger Susanne Öberg som i höstas tog jägarexamen, beställt en fågelhund och väntar på den och på att få ägna sig åt fågeljakt.

Foto: Olof Wigren.

PERSONFAKTA

Namn: Susanne Öberg.

Ålder: 43 år.

Bor: Stensätter, Bollstabruk, sedan tolv år tillbaka.

Familj: Barnen Valter, 8 år, och Elvira, 5 år.

Yrke: Regionchef på LRF Västernorrland och Jämtland.

Äter helst: Riktig mat på riktiga råvaror.

Dricker helst: Svag för riktig skumpa.

Tittar helst på: Streamar kriminalserier.

Läser helst: Böcker som har bäring på verkliga händelser.

Lyssnar helst på: Svenska sköna artister med mening. Annika Norlin är en favorit.

Det här gör mig glad: När människor hittar vägar att jobba tillsammans.

Det här gör mig arg: När människor tar fram det sämsta ur varandra.

Motto: Om du vill går fort – gå själv. Om du vill gå långt – gå tillsammans.

FOTNOT: Det här reportaget har tidigare varit infört i tidningen NORDSVERIGE.