Alla har vi våra julbordsfavoriter. Men det är roligt att också testa någonting nytt som kan få smaklökarna att pulsera och gomseglet att svaja.
Kocken Agneta Jonasson på Länsmansgården i Lugnvik har tips på kulinariska läckerheter för den storhelg som väntar.
– Jag går nästan aldrig efter recept utan testar mig fram i köket, går på känsla och använder mig också av en hel del intryck som jag skaffat mig genom åren, säger Agneta och tillägger:
– Sedan tycker jag att mycket av det som blir godast är det som är enklast att göra, säger hon.
Som gravlaxsallad.
– Jag tar gravlaxsås, strimlar gravad lax, skär kokta ägg i små bitar och rör ihop det tillsammans med gröna ärtor.
En annan busenkel rätt är grönkålspaj.
– Här blandar jag grönkål, ädelost och valnötter i en äggstanning.
Sillen är en klassiker på julbordet och på Länsmansgården har tomatsillen – som Agnetas mamma alltid gjorde till sina vänner som julgåva – en given plats:
½ dl tomatpuré
½ dl olja
¼ dl vatten
½ dl socker
¼ dl ättika
En nypa krossad kryddpeppar
1 gul hackad lök
2 lagerblad
– Sedan klipper du sill och blandar i lagen. Det blir jättegott. En del är skeptiska till just tomatsill men jag brukar be dem smaka ändå och då ändrar nästan alla uppfattning, ler Agneta.