Kökschefen Johan Kindberg på Bishops Arms i Örnsköldsvik har satt surströmming på menyn – året om.
Här är några av hans bästa tips för dig som älskar surströmming.
Hur du kan introducera surströmming för en nybörjare:
– Många är ju lite skeptiska både till doften och smaken, så en bra grej är att servera små bitar av surströmming tillsammans med någonting sött. Här på Bishops Arms har vi en tallrik med smakbitar där grunden alltid är Mjälloms gammeldags tunnbröd, smör, potatis, créme fraiche och en bit surströmming. På toppen lägger jag sedan till exempel rivet päron eller äpple, hjortronsylt eller rödlöksmarmelad. Du kan variera friskt och på det här sättet har jag fått många nybörjare att gilla surströmming.
Hur du öppnar en surströmmingsburk utan pys och lukt:
– Lägg den i frysen cirka 15 minuter innan, luta den 45 grader, knacka på burken för att få bort luftbubblorna och öppna den sedan. Under alla år jag gjort det har det misslyckats bara två gånger.
Hur du sparar surströmming sedan burken öppnats:
– Lägg dem i vätskan i en sådan där glasburk som man brukar ha egengjord sylt i, spruta in lite cigarettändargas i den och förslut. Då kan surströmmingen klara sig i upp till två veckor.