Traditionell kinesisk medicin är basen för Anki Enholms företag Hela Dig i Mjällom

1792
Anki Enholm på Hela dig i Mjällom. Foto: Olof Wigren.
Annons

En motgång i livet kan leda till något gott och en förändring behöver absolut inte vara negativ.

Anki Enholm i Mjällom vet det. När hon drabbades av utbrändhet började hon intressera sig för Traditionell Kinesisk Medicin (TCM). Den hjälpte henne och nu hjälper hon andra med den.

Hennes butik och behandlingsrum är ljusa och inredda i en stil som bidrar till att skapa harmoni.

Här tar Anki emot kunder från byn, närområdet och ett antal som kommer ännu längre ifrån för att få olika typer av behandlingar. Massage, akupressur och koppning till exempel.

– Sommartid har jag en hel del sommargäster som kunder och några som regelbundet återkommer till Höga Kusten brukar passa på att boka tid hos mig när de är här, säger Anki.

Hon jobbade förut inom resebranschen och drev under några år livsmedelsbutiken i byn tillsammans med sin sambo.

Det var under den sistnämnda perioden som hon började må dåligt.

– Jag sökte hjälp för mina problem och det var den Traditionella Kinesiska Medicinen som hade bäst effekt.

Annons

– Det fick mig att fördjupa mig i vad den handlar om och det är de kunskaper jag skaffat mig och de kurser jag gått som är grunden i min verksamhet, säger Anki.

Anki Enholm. Foto: Olof Wigren.

Hennes företag heter Hela Dig, Höga Kusten och helheten är alltid i fokus.

– Inom sjukvården ägnar man sig ofta åt att hitta ett problemområde, en enskild orsak, som man sedan behandlar på olika sätt beroende på vad det är. Inom den kinesiska medicinen tittar man på h e l a kroppen och vad som kan vara orsak till problemet i ett bredare perspektiv.

– Det handlar om att titta på hur kroppen ser ut, att lyssna och lukta, samt ställa frågor till kunden, säger hon.

Anki tar hand om personer som lider av exempelvis värk, stressrelaterade problem, utbrändhet, cirkulationsproblem och allergier.

– Ofta har kunderna en ond nacke eller rygg men själva upphovet kan vara stress eller dålig arbetsmiljö. Då försöker jag behandla dem så att det ska bli en långvarig lösning och inget som bara hjälper för stunden, förklarar Anki och menar att den österländska synen på kroppen och beteenden är mycket intressant.

Koppning är alltså en av hennes behandlingsmetoder. Den går i korthet ut på att man med hjälp av silikonkoppor skapar undertryck som lyfter upp huden.

– Det är bra för att få fart på blod- och lymfcirkulationen och fungerar även som ansiktsbehandling. Då använder man sig av mindre glaskoppor, säger Anki och visar.

Hon är även utbildad SPA–terapeut men…

– … det jobbar jag väldigt sällan med idag.

I butiken säljer hon även Maria Åkerbergs hudvårdsprodukter.

– Jag har valt att jobba själv och trivs med det. Visst kan det vara slitsamt ibland, men det är utan tvekan värt det. Det ger så mycket tillbaka när jag möter tacksamhet och uppskattning, säger Anki Enholm.