Det är landets nyaste salteri men platsen har en mycket gammal fisketradition och de tre salteriägarna är praktiskt taget uppvuxna i en fiskebåt.
Bröderna Björn och Lars Lundgren och deras vän Lars Eklund är entusiasterna bakom Rovögerns surströmming.
Ett småskaligt hantverk som ger en produkt av allra yppersta kvalitet.
Maj månads fiske var utmärkt.
– Vi landade fem ton fisk på en vecka. Därmed var årets produktion av surströmming i hamn, säger Björn Lundgren.
Det är en solig försommareftermiddag på Rovögern och hans kollega Lars Eklund har just rengjort salterigolvet för dagen.
Salteriet är helt nytt. Byggt av en stor garagebyggnad och modifierad för att passa perfekt för ändamålet.
– Vi fick EU–bidrag och finansierade resten med egna pengar. Det är helt underbart att jobba i fräscha och fina lokaler.
– Fram till i fjol höll vi till i Björns sjöbod några hundra meter härifrån och det var ganska trångt och besvärligt, säger Lars.
Han och bröderna Lundgren viker tio dagar om våren för att fiska, rensa och lägga strömming på tunnor.
– Varenda fisk drar vi upp själva, säger Björn som nyligen gjorde om sin sommarstuga på Rovögern till åretruntbostad.
– Ungarna är stora och jag ska satsa fullt ut på yrkesfisket. Det är rätt läge att komma hem, säger han.
Det som inte går till den egna surströmmingsförsäljningen säljer han till Kvarkenfisk som har en populär restaurang bara ett stenkast från Rovögerns salteri.
– Alla vi tre som startat Rovögerns surströmming var med och fiskade hos Helge Sundström under sommarmånaderna. Han hade ett enormt kunnande och det han lärde oss är den kunskap och de knep vi använder oss av idag, säger Björn.
Surströmmingstillverkningen är en hobbyverksamhet.
– Vi gör det här på semester och ledig tid. Det finns inga mål hur mycket vi ska göra utan fångsten under den tid vi satt av för att fiska styr volymen, berättar Lars Eklund.
Det var 2011 som de tre männen började fundera kring surströmming och att satsa på egen tillverkning.
Året därpå gjorde de 450 burkar, fick ett mycket positivt mottagande och sedan har det fortsatt.
Numera tillverkas mellan 3 000 och 5 000 burkar. Maxkapaciteten beräknas till cirka 10 000 burkar.
– När vi skulle börja fick vi några råd av Ruben Madsen på Ulvön. Sedan åkte vi till Röda Ulven i Skagshamn, som lät oss burkera vår första årgång där.
– Jag kan aldrig glömma när saltören Daniel Madsen öppnade vår tunna, luktade på den och sa till sin kollega Johan Berlin att komma och lukta han också. Daniel utbrast: ”Ni är de första hemmapularna som har lyckats!”. Då kände jag en enorm stolthet, säger Björn Lundgren leende.
Rovögerns surströmming säljs i närområdet, i utvalda butiker i Västerbotten men även i Stockholm.
– Vi söker fler återförsäljare men har inga problem att sälja slut på det vi har, säger Lars Eklund.
Förra året sålde en butik i Umeå slut på hela sitt lager av 50 burkar på 20 minuter.
Priset på en burk från Rovögern är högre än de flesta andra tillverkares – cirka 140 kronor för en halv burk – och det motiveras med att det är ett småskaligt och genuint hantverk.
Surströmmingskonnässörer som Suringen pratat med, hävdar att Rovögerns surströmming är bland de bästa i landet. Därmed också i hela världen.
– Det känns också skönt att vi kunnat ge liv åt en den tidigare insomnade salteritraditionen i Västerbotten. Med allt fiske som förekommit längs vår kust genom åren ska det förstås finnas salterier också, säger Björn Lundgren.
Fakta om Rovögern
Rovögern är en långsmal ö cirka 16 kilometer sydöst om Umeåoch cirka 12 kilometer söder om Täfteå.
Den cirka 800 meter långa och 100 meter breda ön ligger i yttre Täftefjärden och skiljs åt från halvön Rovan av ett 30–100 meter brett sund. På båda sidor om sundet finns Rovögerns fiskeläge. Där det också finns en fiskrestaurang; Kvarkenfisk.