”TV-pucken är inte avgörande för hockeykarriären” menar Anders Sahlén på Kramfors lokala hockeyprofil

6079
Lars "Bobban" Wahlgren (t v), Anders Sahlén (mitten) och Lasse Bergman instruerar elever inför ett träningspass i Latbergshallen. Foto: Olof Wigren.
Annons

Att gå på hockeygymnasium är drömmen för många unga hockeyspelare. Men det finns någonting annat, för dem som inte kommer in.

Kramfors lokala ishockeyprofil är – liksom motsvarigheterna ute i landet – ett alternativ för dem som inte kommer in på ett elitishockeygymnasium med Nationellt Godkänd Idrottsutbildning (NIU).

Kramfors–Alliansen är ingen elitklubb. Den har de senaste säsongerna haft ett A–lag i division II, men en ungdoms– och juniorverksamhet som hållit högre klass.

– Det är viktigt för oss att ligga på bra nivå för att kunna erbjuda spelare som går ”hockeygym” en utvecklande miljö, säger instruktören Anders Sahlén.

Hans kollega Lars ”Bobban” Wahlgren nickar instämmande.

– Vi är inte den stora föreningen men vi har genom åren fostrat flera duktiga spelare.

De mest kända exporterna från Kramfors till eliten i modern tid är bröderna Mario och Adrian Kempe – som båda spelar i NHL –, Erika Grahm, Tobias Viklund och Magnus Wernblom.

NHL–målvakten Linus Ullmark tog vägen från Lugnvik via Kramfors ”hockeygymnasium”, innan han hamnade i MODO och sedan Buffalo Sabres.

Annons

”Hockeygymmet” är viktigt för Kramfors–Alliansen – men är å andra sidan guld värt för de spelare som inte kommer in på några av de 31 elithockeygymnasierna i landet.

– Att man inte kommer med i TV-pucken är tyvärr något som gör att alltför många slutar med hockeyn. Så ska det inte vara. Det handlar trots allt bara om en långweekend och som spelare kan du ha 15–20 fina år framför dig som spelare även fast du inte är med i TV–pucken.

– Det är ett ansvar hos både ledare och föräldrar att förklara att TV-pucken inte är avgörande för hockeykarriären. Den lokala ishockeyprofilen kan vara en en väg vidare, säger Anders Sahlén.

I Kramfors satsar man på att hålla hög klass på både instruktörer och den sociala miljön.

– Vi vill ta bra hand om alla som kommer hit. En del elever bor hemma, eftersom de kommer från den egna kommunen, men vi har även dem som kommer från andra delar av landet – och från Finland – som har eget boende, säger Lasse Bergman som är målvaktsinstruktör.

Han förklarar att Kramfors ishockeyprofil har rykte om sig att vara attraktivt.

– Här är det nära till allt och Ådalsskolan är ett av landets mest spännande gymnasier.

Men både Lasse, ”Bobban” Wahlgren och Anders Sahlén önskar att Kramfors – och alla andra lokala ishockeyprofiler ­– kunde finnas omnämnda på Svenska Ishockeyförbundets hemsida.

– Det skulle underlätta mycket för oss att nå ut till ännu fler.

Svenska Ishockeyförbundets hockeygymnasieansvarige, Kjell–Åke Gustavsson, säger att förbundet inte har kännedom om var alla de lokala alternativen finns.

– Sedan vill vi att de lokala alternativen ska vara just lokala och finnas på många orter. SIF vill inte uppmuntra till omflyttningar inom Sverige för att gå på ett lokalt alternativ.

– Men frågan är inte alldeles enkel eftersom de lokala förutsättningarna varierar så kraftigt. Vi har tagit initiativ för att öka statusen på de lokala alternativen och olika möjligheter presenteras på webben: http://www.swehockey.se/Hockeyakademin/Information/Hockeygymnasium/Lokalahockeygymnasier/