Stora planer för Tolfhamn i Näske – ska bli ett centrum i Nätradalen för både kultur- och besöksnäring

3349
Fr v Arthur Danielsson, Näske Bygårdsförening, Sofie Holmgren, Bygdsam Nätradalen, och Stefan Andersson, Näske Bygårdsförening. Foto: Olof Wigren.
Annons

Tolfhamn i Näske var under nästan 60 år målaren Malte Nyberg XII:s paradis. En oas där han bodde sommartid och uppförde en ateljé där han målade och tog emot både kolleger och besökare.

Malte avled 2013. Kommunen äger hela fastigheten och nu vill ett antal föreningar i området skapa ett resisedens för ungdomskultur och någonting som kan bli en ännu dragare för besöksnäringen i Höga Kusten.

Initiativtagare till det spännande projektet är Näske Bygårdsförening som i sin tur krokat arm med Hålan Ungdomsförening, Bygdsam Nätradalen, HSO Örnsköldsvik, Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad och Örnsköldsviks kommun.

Bygårdföreningens ordförande Stefan Andersson är drivande och menar att det finns stor potential att åstadkomma något som kan få betydelse både lokalt och attrahera besökare i ett nationellt perspektiv.

– Malte var en öppensinnad man med många idéer och i slutet av sitt liv intresserade han sig bland annat för ungdomars graffitikonst. Det vi gör är att utgå mycket ifrån det Malte stod för och hans anda, säger Stefan.

Och koppla samman både konst och besöksnäring.

– Redan idag passerar cirka 20 000 människor förbi Tolfhamn varje år. De flesta på väg till eller från Skuleskogens nationalpark, säger Sofie Holmgren i Bygdsam Nätradalen.

På resans gång har det uppstått tre olika mål för Tolfhamn:

Annons

* Att skapa ett ungdomskulturresidens med ateljé med både vandrarhem och funkisboende.

* Att inom ramen för befintliga High Coast Art Valley etablera Tolfhamn som ett centrum för utbildning och utveckling av nya konstformer.

* Att vid Näskeån skapa en upplevelseramp där konst ställs ut tillsammans med installationer och ljud– och ljusskapelser. Upplevelserampen ska förändras över tid och variera i uttryck beroende på årstid och dessutom vara särskilt anpassad för personer med funktionshinder.

– Vårt upplägg har vi bollat mellan alla inblandade föreningar, kommunen och även exempelvis Allmänna Arvsfonden, som vi ser som en potentiell finansiär. Alla är odelat positiva, säger Stefan Andersson.

Totalt skulle projektet i sin totala omfattning kosta 12–15 miljoner kronor och utöver Allmänna Arvsfonden, som föreningarna hoppas ska bli huvudfinansiär, förväntas medfinansiering från bland annat Örnsköldsviks kommun.

– Vi hoppas så snart som möjligt kunna få klartecken från olika håll och välkomnar också intresset från privata finansiärer. Vi har redan fått löfte om ett större belopp från en kvinna i Chicago, USA, som har kopplingar till kommunen och konstlivet, avslöjar Stefan Andersson.

Om projektet förverkligas, kommer det också att uppföras någon slags hyllning till Malte Nyberg XII.

Arthur Danielsson är en av dem som kände honom bäst och har mycket material samlat om den både legendariske och mytomspunne konstnären.

– Det finns gott om uppslag och mycket som är samlat om och av honom, som skulle kunna bli till ett bra och värdigt minne av Malte, säger Arthur.

FOTNOT: Tolfhamn uppfördes 1906. Malte Nyberg köpte det 1956.