Jeltsje Hofstra Hiemstra i Docksta gör inte bara chokladpraliner. Hon skapar smakupplevelser. Delikata konstverk.
Smaksättningen sker ofta med sådant hon finner i sin omgivning i trakterna kring Skuleskogen och Skuleberget.
– Jag kommer aldrig att göra det här på en storskalig nivå, säger hon, utan det viktigaste är smaken och att råvarorna är högklassiga.
Bär och andra ingredienser kommer alltså från Höga Kustens skafferi eller från inköp hos andra mathantverkare i området.
Hela produktionen är ekologisk och chokladen ekologisk rättvisemärkt.
– I min choklad finns inga kemiska tillsatser som gör att den ska hålla i flera år. Det här är färskvara, säger hon.
I chokladkylning i hennes butik finns praliner, tryfflar och riktiga chokladkonstverk.
Jeltsje och hennes man Gerke har haft sommarstuga i Höga Kusten under några år, men bestämde sig i början av 2009 för att flytta hit upp permanent från Holländska Heerenveen med sina 20 000 invånare.
– Vi har fattat tycke för människorna och naturen här och har absolut inte ångrat att vi flyttade hit, säger båda.
Jeltsje drev eget företag inom samma bransch under tio år även i Holland.
– Det märks att svenskarna är kvalitetsmedvetna. Intresset för min choklad har ökat för varje år.
Men målsättningen är inte att växa sig stor.
Det är kvaliteten som styr.
Alltid och oåterkalleligt.
– Den kommer jag aldrig att göra avkall på, säger Jeltsje.